WWDC 2015: iOS 9, OS X 10.11, watchOS 2 és az Apple Music

Skarp 2015.06.08. 23:19 Apple, Egyéb, Kiemelt hírek 6 db 1,116

Gyorsan összeszedtük neked, mik voltak a legfontosabb bejelentések az idei Apple WWDC fejlesztői konferencián. Alapból sokkal többet vártunk, de az utóbbi napokban rengeteg mindent visszamondtak szivárogtatásokkal – olyan dolgokat, amiket már mindenki biztosra vett.

wwdc2015_kiemelt

Új Apple TV? Felejtsd el. Tévészolgáltatás? Hát úgy minek? Retina Thunderbolt Display? Ááá, esélytelen. A mostani event a papírformát hozta, nagy meglepetés nem volt most sem. Két hölgy is színpadra került ellenben, de egyik sem Angela Ahrendts volt. Drake és Iovine szenvedtek kicsit a nyilvános beszédükkel és mintha Federighire is rászóltak volna, hogy vegyen vissza a szokásos one-man showból.

A kötelező körök megvoltak, de nem volt wow-hatás. Elmaradt. Nézzük mi volt helyette.

OS X

osxelcapitan

A következő nagy update az El Capitan nevet viseli és nagyrészt hibajavításokra, finomhangolásokra koncentrál – ezt eddig is tudtuk. Tovább javul a Spotlight, jönnek a gesztúra alapú beviteli módszerek a gyári appok esetében is. Federighi elmondta, hogy a két fő fókuszterület a felhasználói élmény javítása és a teljesítmény növelése voltak. Ha alvó módból felébresztés után megrázzuk az egeret, a kurzor megnő, hogy hamarabb megtaláljuk a nagy kijelzőn.

A Safariban pinelhetjük a kedvenc oldalainkat, amivel ikonná redukálódik a jelenlétük a felső sávban. Az új audio ikonnal bármikor némíthatunk konkrét tabokat vagy azonnal a hangot kiadó tabra ugorhatunk. A Maillel most már egyszerre több üzenetet is kezelhetünk teljes képernyős módban. Az ablakkezelés is átalakul, saját desktopokat definiálhatunk magunknak és osztott képernyőn, a Split Viewban több appot jeleníthetünk meg egymás mellett.

A teljesítményjavulás is kulcsfontosságú elem az El Capitanban: kétszer gyorsabb az appok közötti váltás, a PDF-ek megnyitása pedig négyszer akkora sebességgel történik, mint eddig. A fejlesztői béta ma rajtol, az open béta júliusban, a teljes verzió ősszel érkezik ingyenes updateként. Fontos hír, hogy jön a Metal for Mac is, ami az OpenCL erejét és az OpenGL grafikus teljesítményét egyesíti egy API-ban. Ennek előnyét ezentúl érezheti mindenki a Mac-en is, nem csak a játékosok, de minden grafikus teljesítményre szomjas alkalmazás használója.

iOS

ios9wwdc

Az iOS szintén az eddigiek javítására koncentrál új funkciók hozzáadása helyett. Intelligensebb oprendszer, az appok javítása, új iPad specifikus funkciók és okosabb Siri – és ez csak a kezdet. Siri mostantól hozzáférhet a fotókhoz, érzékeli ha beszálltál az autódba és képes a Safari linkek emlékeztetőkhöz csatolására. Siri alkalmazásokat és kontaktokat javasol kontextuális információkra támaszkodva – ja, majd elfelejtettük, hogy új, szebb UI-t kapott kedvenc asszisztensünk is. 

A Kereső is javult, képes élő sporteredményeket, videókat keresni és mostantól van dedikált API a keresőhöz, amivel a telepített alkalmazásokban is kereshetünk a tartalmakra. A találatok deeplinkelve vannak az applikációba, hogy minél hamarabb elérjük a releváns részeket. Amint bedugjuk a fülhallgatót, azonnal megjelenik a Now Playing szekció a felhúzós menüben. Az iOS 9 bizonyos esetekben képes a telefonon elérhető információk alapján megtippelni a kontaktok között nem szerepelő számok tulajait. Ha pl. még nem adtuk hozzá kontaktként a hívó számot, de az szerepel az emailek között, mint egy aláírásban található szám, a felette levő nevet rendeli hozzá “Talán” megjegyzéssel.

Ha kapunk egy SMS-t és azt mondjuk Siri-nek “emlékeztess erre később”, az asszisztens intelligensen kitalálja mire gondoltunk. A biztonságot kiemelten fontos ügyként kezelték, összhangban Cook mostanában adott nyilatkozataival és a cég álláspontjával. A Newsstand mostantól csak News néven fut és személyesen válogatott tartalmakat listáz valahogy úgy, mint a Flipboard. Az intelligens algoritmus figyeli, hogy milyen tartalmakat kedvelünk és fogyasztunk és az alapján ajánl további olvasnivalót. A klasszikus print és online felületeknek saját megjelenése lesz itt, de elérhetőek lesznek helyi újságok, blogok, egyéb periodikák is.

siriios9

Sokat javult a Notes is, ami elsősorban a többféle formázási lehetőségen érhető tetten. A Share Sheetről mostantól a jegyzetekhez is adhatunk csatolmányokat, amiket aztán a csatolmánynézetből követhetünk. Az Apple Maps beépített tömegközlekedési infókat is tartalmaz majd, úti javaslatokkal és egyéb nyalánkságokkal. Siri ráadásul ehhez is hozzáférést kapott. A Mapsen található vállalkozásoknál mostantól egyből láthatjuk, hogy támogatja-e a hely az Apple Pay-t.

Az iPad-en a QuickType billentyűzethez speciális shortcutokat adtak kivágásra, másolásra, beillesztésre és hasonlókra. Két ujjal érintve a billentyűzetet az trackpaddé alakul és így még pontosabban irányíthatjuk a kurzort és a kijelöléseket. A hardveres billentyűzetek több funkcióhoz férhetnek majd hozzá. Végre lett osztott képernyős multitasking, ami egynegyed-háromnegyed, illetve fele-fele leosztásban képes kezelni két appot egymás mellé. Van ún. SlideOver is, ahol a lehúzható notifikációkhoz hasonlóan limitált funkcionalitást érhetünk el az alkalmazásokban. Lesz kép-a-képben is, amivel videókat nézhetünk kicsiben, miközben bármi mást csinálunk, úgy méretezve, oda tolva a videóablakot, amekkorára és ahova csak akarjuk.

Az auto-layoutot támogató appok könnyedén fogják tudni támogatni a SlideOvert és az új multitaskingot. A SlideOver elérhető lesz az iPad Airre is az Air 2-re, illetve az iPad mini modellekre, a szimultán appkezelés azonban egyelőre csak az Air 2-n elérhető. Az iOS 9-cel egy órával nő átlagosan az aktív használattal tapasztalható akkuidő és lesz mostantól low power mode, ami további három órával toldja meg ezt. A frissítések telepítéséhez szükséges szabad hely drasztikusan csökken a jövőbeli updateknél. Míg az iOS 8-hoz 4 giga kellett, az iOS 9 esetében ehhez elég lesz mindössze 1,3 is. Az iOS 9 az összes készüléken fut majd, ami az iOS 8-at vitte. A fejlesztői béta ma, a nyilvános júliusban indul, a végleges verzió ősszel rajtol.

watchOS

watchos2

Alig hat héttel a launch után már itt az OS második verziója, egy csomó új featúrával. A legfontosabb ezek közül, hogy jönnek a natív appok, amiknél már nem lesz szükség a csatolt iPhonera. Mostantól a fejlesztők saját komplikációkat is csinálhatnak és kaptunk egy rakás új watchface-t is. A legvagányabb újdonság talán a Time Travel, itt a digitális korona forgatásával előre-hátra mehetünk az időben, megnézve, hogy milyen is lesz az idő pár óra múlva, vagy milyen programjaink, elintéznivalóink lesznek.

Töltés esetén is lesz pár új dolog. Ilyen a Nighstand mode, amivel oldalára fektetve ébresztőóraként funkcionál majd az okosóra. Ilyenkor 90 fokkal elforgatva írja az időt, a gomb és a digitális korona pedig szundi és kikapcs gombként funkcionál. A kedvenc kontaktjaink funkció is bővült, több különböző kört definiálhatunk majd, munkatársakat, rokonokat, barátokat – így többet érhetün kel gyorsan és könnyedén.

Sirivel mostantól elindíthatjuk az edzéseket is, anélkül, hogy az órához érnénk. A külsős edzés-alkalmazások az órán futnak, az edzések pedig nyilván hozzáadódnak az Activity appban található célokhoz. Az Apple Pay és a Maps változásai itt is megjelennek. A fejlesztők elérhetik közvetlenül az óra mikrofonját, gyorsulásmérőit és hangszóróit. Fejlesztői béta természetesen itt is mától, hivatalos rajt ősszel.

Apple Pay

applepayuk

Itt is lesz újítás. Egyrészről támogatottak lesznek a hűségkártyák és törzsvásárlói kártyák is, ráadásul jön az egyesült királysági rajt is, olyan pénzintézetekkel, mint a HSBC, a Lloyd’s, a Royal Bank of Scotland és még sorolhatnánk. A Marks and Spencer mellett összesen 250 ezer elfogadóhely lesz elérhető a rajtnál, ami több, mint az USA-rajt retailer-száma. Még a londoni tömegközlekedést is támogatja a szolgáltatás. A hűség- és törzsvásárlói kártyák közül mindig a megfelelő ugrik fel az app indításánál.

A Passbook neve mostantól Wallet és mindent ez tárol majd az iOS 9-en. Természetesen bejelentettek egy rakás új amerikai retailert és elfogadóhelyet is. Lesz együttműködés a Square-rel is, amivel megnyílik a lehetőség a kis és középvállalkozások előtt is a platform támogatására.

Swift

A legnagyobb hír, hogy a Swift nyílt forráskódú lesz, a fejlesztői eszközök pedig elérhetőek lesznek iOS-re, OS X-re és Linuxra. Bejelentésre került a Swift 2 is, ami egy rakás új funkciót tartalmaz majd, amiket felsorolni is nehéz. Gyorsabb runtime, rövidebb compile idők, stb. Mostantól használható a Markdown a kommentekben és az Xcodeba is kerül egy csomó újdonság. A népszerűsége töretlen, a vele dolgozó programozók 78 százaléka akar hosszútávon is az Apple nyelvével dolgozni. A Swift 2 az iOS 8 bétájával együtt lesz elérhető a mai nap folyamán.

Apple Music

applemusiclogo

Végre elhangzott megint Tim szájából a bizonyos “One more thing”. Ez ezúttal az Apple zeneszolgáltatását jelentette, amit Jimmy Iovine mutatott be a WWDC közönségének. Az általa csak “forradalmi zeneszolgáltatásnak” nevezett Apple Music szerinte meg fogja változtatni az emberek zenefogyasztási szokásait illetve a rajongók és a zenészek viszonyát. A szolgáltatás kulcseleme nyilván az emberek által összeállított lejátszási listákban rejlik, ami sokkal jobb, mint amit bármilyen algoritmus valaha össze tudna rakni.

Ennek része a non-stop, globális rádió is, ami Beats One névre hallgat és elvileg Trent Reznor fejéből pattant ki. Három nagyvárosban (Los Angeles, London, New York) található stúdióból sugározzák majd és ingyenesen hallgathatja bárki, Music előfizetés nélkül is. A Connect névre hallgató közösségi rész segítségével a zenészek BÁRMIT megoszthatnak rajongóikkal, akik likeolhatják, kommentálhatják vagy megoszthatják azokat.

applemusic

A Zene alkalmazás For You tabja ízlésed, szokásaid és kedvenceid alapján ajánl neked új zenéket, nem csak algoritmusok, de hús-vér emberek ajánlásai alapján is. A New tabon új zenészeket vagy azok új dalait és új albumait láthatod, az itt található tartalmakat is emberek állítják össze műfajok szerinti bontásban. A My Music szekcióban az eszközön tárolt vagy birtokolt zenéket láthatod.

Az Apple Music a 8.4-gyel indul, illetve az új iTunes verzióval, június 30-án, 100 országban – pontos listát még nem találtunk, de ebben biztos, hogy ott lesz Magyarország is. Ami még jobb hír: ősszel jön az Androidos, illetve a Windowsos iTunes kliens. A szolgáltatás díja mindössze havi 10 dollár, és létezik családi csomag is, amivel akár hat családtag is nyomulhat, mindössze 15 dollárért. Háromhónapos ingyenes próbaidőszakunk is van eldönteni, hogy akarjuk-e mi ezt, mielőtt fizetnünk kéne.

Hát, ennyi volt a lényeg, nagyjából.

Hardver semmi, de hát ez egy fejlesztői konferencia.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Hozzászólások száma: 6 db

 1. Robirob - 2015.06.09. 00:07

  Nem azt mondták, hogy juni 30án csak az USA-ban indul a zene app?
  Én nagyon örülnek neki ha nem így lenne…, és pl. a telekommál van spotify előfizetés , lehetséges , hogy ez is lesz?

 2. Bristol - 2015.06.09. 00:12

  Igen, igen. De a csodàltos fejlesztések eredménye a csodàlatos szoftver amihez kéne a csodálatos hardwer…
  Ez az én meglàtàsom ;0)

 3. strucc007 - 2015.06.09. 07:16

  Minden tök jó, kivéve h a multitasking nem fog futni a sima iPad Air-en :( pedig pont ezt a funkciót várom :( és egy 1,5 éves kütyüt még nem fogok lecserélni egy másikra!

 4. strucc007 - 2015.06.09. 07:18

  Egyébként a zene app-ra nagyon kiváncsi vagyok, bár a streaming eddig sem érdekelt, és valószínűleg ezután sem fog.

 5. Yooozi - 2015.06.09. 08:34

  Sziasztok, tegnap letoltottem a cuccot, en is a multitaskingot vartam, de a 2-es Minin tenyleg nem jon ugy at, mint a bemutaton, az ablakot se tudom meretezni es ha az eredeti ablakra rabokok, akkor a jobb oldali miltitask ablak el is tunik, remelem ezt meg javitjak. Viszont a jegyzet nagyon jo, dobom is ki az Evernote-t. Amugy rendben van, semmi egetrengeto, egyelore nem szaggat sehol.

 6. saaaXo - 2015.06.09. 10:46

  Van ott egy hiba h a swift 2 az ios 8 betajaval lesz elerheto. ios 9 *

Szólj hozzá Te is!