Edward Snowden úttörőnek nevezte az iOS 8 biztonsági rendszerét

UP 2015.06.08. 11:32 Apple, iOS, Kiemelt hírek 4 db 411

A Nemzetbiztonsági Ügynökség egykori kontraktorja, Edward Snowden méltatta Cupertinot, mert az iOS 8-cal elérhetővé tettek olyan biztonsági mechanizmusokat, mint teljes lemeztitkosítást. Mindez azért fontos, mert különböző országok kormánya, beleértve az Egyesült Államokat is, gyakran kihasználják a high-tech infrastruktúra gyengeségeit, hogy így ellenőrizhessék az embereket.

485562466_1280x720_640x

A The New York Timesban megjelent cikkében megjegyzi, hogy történt némi előrelépés, és nem csak politikai, de technológiai szinten is, amelyek változást hoztak az eszközökben és az internetes protokollokban is. Snowden szerint, olyan alapvető technikai mentőövek, mint a titkosítás – ami egykor még feleslegesnek tűnt – mostanra alapból be van állítva olyan vezető vállalatok eszközeiben, mint az Apple, amivel még akkor is biztonságban van a magánéletünk, ha telefonunkat ellopják.

Az iOS 8 biztonsági rendszerével viszont kormányzati tisztviselők kereszttüzébe került a vállalat, mivel már többször szembementek a személyes adatok gyűjtésével, amit sokan nem néztek jó szemmel. Egyik leghírhedtebb példa, amikor 2014 októberében James Cole főügyész helyettes azt állította, hogy az Apple támogatja a bűnözést, és a technológia véleménye szerint egyszer gyermekek halálához fog vezetni azzal, hogy a rendőrség nem férhet hozzá iPhone készülékek adataihoz.

Az iOS 8 nem csak titkosítja az iPhone és az iPad adatokat, de lehetősége sincs az Apple-nek hozzáférnie a titkosítási kulcsokhoz, akkor sem, ha arra parancsot ad ki a hírszerzés. Még márciusban szivárogtatott ki egy dokumentumot Snowden, amelyben a Központi Hírszerző Ügynökség kampányol az iOS, az OS X, a BitLocker és más platformok feltörése mellett. Bár azt nem tudni, hogy a CIA és a NSA milyen mértékben tört át az iOS 8 védelmén, a korábbi iOS rendszerek eléggé támadhatók voltak.

Még év elején kavart nagy port, mikor Snowden ügyvédje azt mondta, az informátor nem hajlandó iPhone készüléket használni, mióta egy speciális szoftverrel a tulajdonos nélkül aktiválható a készülék és adatok gyűjthetők vele. Azt viszont nem részletezte az ügyvéd, hogy a CIA kémszoftverére céloz vagy valami másra.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Hozzászólások száma: 4 db

 1. Szabolcs - 2015.06.08. 11:45

  “Bár azt nem tudni, hogy a CIA és a NASA milyen mértékben…”

  A NASA itt inkább NSA volna, ha nem tévedek..?!

  • Skarp - 2015.06.08. 12:24

   de, köszi, javítottuk :)

 2. Kuku - 2015.06.08. 13:41

  És kit érdekel egy spion véleménye aki tudta hova megy dolgozni

 3. Pal007 - 2015.06.08. 14:42

  “spion”?

  Te aztán egy tájékozott kis legényke lehetsz… :D

Szólj hozzá Te is!