Mi mire számítunk a hétfői WWDC keynote-on?

Skarp 2015.06.04. 10:31 Apple, Egyéb, Kiemelt hírek 1 db 453

Az események előtti utolsó héten az izgalom mindig a tetőfokára hág, még akkor is, ha “csak” a WWDC-ről van szó, ahol viszonylag ritkán jelentenek be hardvert. Azért mi összeszedtük, hogy mit várunk és várjatunk a 2015-ös fejlesztői konferenciára, miközben a Moscone Centert már javában díszítik.

wwdc2015

Apple TV

A történelmi előzményeket is figyelembe véve az események nagy bejelentéseit már előre tudni véli (és általában tudja is) a szaksajtó és a külvilág. Még a tavaly szeptemberi Apple Watch bejelentést is rengetegen várták már előre, bár a külcsín és a hardver részletei az eventig a jótékony félhomályban maradtak.

Ez lehet az Apple TV sorsa is, ami nagy hardveres frissítést kaphat az A8-as processzor és társai formájában illetve várható hangirányítás Sirivel és App Store integráció is (és akkor a touchpaddel upgradelt távirányítóról még nem is beszéltünk). Hogy hogy néz ki? Fogalmunk sincs, de mivel a nappaliban folyton szem előtt lesz, biztos kitesznek magukért Ive-ék. Szerintünk nem marad a hokikorong forma, jöhet az új dizájn. A mikrofon kerülhet magába a set-top-boxba vagy a távirányítóba is – utóbbi praktikusabb lenne. A user interface is változni fog.

iOS és OS X

Hogy jönnek az új verziók, nem is kérdés. A bejelentés most lesz, a tényleges frissítés pedig valamikor ősszel. A dizájnhoz most jelentős mértékben nem nyúlnak, maximum bizonyos appok felületei változhatnak meg, de semmi rendszerszintű módosítás nem várható. Ilyen apróbb változtatás lehet pl. az iOS 9 Zene alkalmazása is. Szorosabbra vehetik az integrációt a platformok között – nyilván ide értjük az Apple Watch-ot is.

Fontos eleme lesz a frissítésnek a Maps megújulása is: jöhetnek a tömegközlekedési infók, beltéri navigáció, a Flyover, az utcakép és hasonló nyalánkságok.

Streamingszolgáltatások

A Beats Music utódja szinte biztos bemutatkozik, sőt akár el is rajtolhat. A 10 dolláros havidíjjal induló, Spotify-gyilkosnak szánt szolgáltatás az iOS 9 zeneappjába integrálva kerülhet majd telefonjainkra. Persze az iOS 8 frissítéseivel valószínűleg már a 9-es iteráció őszi indulása előtt megkaparinthatjuk majd. Biztos lesz iTunes update OS X-en és Windowson is, egy ekkora változtatás enélkül lehetetlen lenne.

Ami viszont szerintünk NEM kerül bejelentésre, az a tévészolgáltatás, ami jó eséllyel inkább az őszi iPhone-keynoteon vagy akár csak jövőre kerülhet majd bemutatásra. Az ok? Nincs elég tartalom, nincs elég szolgáltatópartner. De ne legyen igazunk.

Apple Watch

Az Apple itt és a HomeKit esetében már elárulta, hogy biztosan esik majd szó ezekről a keynote-on, így az lepne meg minket, ha nem lenne valami ezeken a frontokon is. Valószínűleg betekintést nyerhetünk a Watch OS jövőbeli fejlesztési irányvonalába, újabb funkciókat, koncepciókat és felhasználási módokat láthatunk majd. Jó eséllyel lesz szó a pletykák szerint ősztől érkező natív Watch appokról is, ha máshogy nem is, de legalább fejlesztői toolok bemutatása formájában.

HomeKit és a többiek

Biztosan jöhetnek a nagyágyú partnerek első kompatibilis eszközei is, ezek vihetik el a show nagy részét az idei WWDC-n. A MacBook Pro, a MacBook Air és az iMac a közelmúltban frissültek, itt tuti nem lesz semmi. A Mac Pro és a Mac mini tweakje időszerű lenne, de erről semmiféle hír nem jött, így nem vennénk mérget arra se, hogy egyáltalán említést tesznek róluk.

Az AirPort Express ugyanakkor kaphatna már 802.11ac támogatást és időszerű lenne már a Thunderbolt Retina képernyő bemutatása is, de ezekre a fejlesztői fókuszú WWDC-n nem sok esélyt látunk. A keynote-ról egyébként mi is tudósítunk majd este héttől itt, az iHungary-n.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Hozzászólások száma: 1 db

  1. Apples - 2015.06.05. 20:44

    Ios és osx – zene és maps app frissítés. Ennyi? Hat ez nem sok hír. 2 app amit nem használok…
    Sok tíz ezer fejlesztő csak csinált mást is egy év alatt…

Szólj hozzá Te is!