Tim Cook ismét a fogyasztók adatainak védelméért szólalt fel

UP 2015.06.03. 15:29 Apple, Egyéb, Tim Cook 1 db 209

Az Electronic Privacy Information Center “Szabadság Bajnokai” elnevezésű hétfői rendezvényén, Tim Cook is szenvedélyes beszédet tartott a köz- és magánszektor adatgyűjtéséről, hangsúlyozva, hogy a fogyasztóknak létfontosságú adataik erős védelme és joguk van a titkosításhoz.

Apple CEO Tim Cook Testifies At Hearing On Offshore Taxes

Az Apple CEO-ja a szokásos szerepével az adatvédelem szószólójaként és az adatgyűjtés ellen mondott beszédet, a technológiai vállalatok és a kormányzati felügyeleti programok összeborulása ellen kikelve. “Mint sokan közületek, mi az Apple-nél elutasítjuk azt az elképzelést, hogy az ügyfeleknek kompromisszumot kellene kötniük a magánélet és biztonság között. Megtehetjük, és gondoskodnunk is kell mindkettőről egyenlő mértékben. Mi úgy hisszük, hogy az embereknek alapvető joga van a magánélethez. Az amerikai emberek is megkövetelik, az alkotmány is megköveteli és az erkölcs megkívánja ezt” – mondta Tim Cook, vezérigazgató.

Cook korábbi felszólalásai egybevágnak jelen beszédével, a vezérigazgató rendíthetetlen a magánélethez való jog ügyében. “A Szilícium-völgyből beszélek hozzátok, ahol a több jelentős és sikeres vállalat építette fel sikeres üzletét azzal, hogy az ügyfeleket személyes adataikkal kapcsolatos elégedettségbe ringatta. Mindent begyűjtenek rólatok, amit csak tudnak és megpróbálnak pénzt csinálni belőle. Szerintünk ez nem helyes. És ez nem egy olyan cég, amilyen az Apple szeretne lenni.”

A CEO megragadta az alkalmat, hogy felhívja a figyelmet a Google Google Photos szolgáltatására, mely látszólag ingyenesen használható, de végül kiderül, hogy az ügyféladatokat gyakorlatilag valutaként kezelik. “Lehet, hogy szeretitek ezeket az ingyenes szolgáltatásokat, de nem hisszük, hogy megérné az e-mail címedért, a keresési előzményeidért, és most már a családi képeidért cserébe, amiket Isten tudja milyen reklámcéllal adnak el.” Cook bírálta a kormányzati kezdeményezéseket is az adatok titkosításával kapcsolatban. Azt mondta a technika ugyanúgy működik, mint a lábtörlő alatti kulcs, ami elérhető az arra jogosultnak, de akár a betörő is megtalálhatja. Szerinte olyan titkosítási technológiákat kellene alkalmazni a meglévő szolgáltatásokban, mint az iOS által felajánlott védelmi mechanizmusok esetében.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Hozzászólások száma: 1 db

  1. Qwertz - 2015.06.07. 22:09

    Na ezért veszek Apple eszközt!

Szólj hozzá Te is!