Kikerült az új Thunderbolt 3 szabvány specifikációja

Skarp 2015.06.02. 17:00 Apple, Egyéb 1 db 343

A következő generációs, nagy átviteli sebességű Thunderbolt szabvány technikai részleteit ma tették közzé. A váltással mehet a levesbe a Mini DisplayPort csatoló és jöhet a kisebb, fordítható USB-C plug, amivel akár 40Gbps-ra is képes lehet a standard.

thunderbolt3

Elviekben a standard USB-C kábellel 20Gbps lesz az elérhető sebesség, de a minimum 10Gbps lesz a szabvány számára. Aktív réz kábellel ez akár a 40Gbps-t is elérheti, míg kompatbilis optikai kábellel ugyanez akár hosszabb távokon is tartható. Az aktív rézkábellel egyébként szimultán fog tudni kezelni akár egy 4K-s monitort és egy 10 gigabites Ethernet kapcsolatot is.

Az ezzel kompatibilis új gépek várhatóan az év vége felé kerülhetnek a piacra, mivel valószínűsíthetően az Intel új, következő generációs Skylake architektúrájával vezetik majd be. Az USB-C portok várhatóan a MacBook Pro-kra is eljutnak az Inteles generációváltást követő modellfrissítéssel, amivel jelentősen felgyorsulhat a Thunderbolt 3 adoptációja. Mivel a szabvány rajtja még várat magára, jelenleg az egyetlen USB-C-s gép, a 12-es MacBook sem támogatja azt.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Hozzászólások száma: 1 db

  1. Apples - 2015.06.02. 21:35

    Sajnos nem értettem meg: mi a kapcsolat az thunderbolt 3 és az USB C között?
    Ill miért kell meg mindig külön thunderbolt?

    – 2 kérdés – egyikre se tudom a választ :)

Szólj hozzá Te is!