Megoldódott a szenzoros autók rejtélye

UP 2015.06.01. 12:31 Apple, iOS, Kiemelt hírek 4 hozzászólás 626

Az elmúlt néhány hónapban az Apple bérelt és felszereléssel megrakott Dodge Caravan autóit lehetett látni az Egyesült Államokban mindenfelé. Az első találgatások szerint a családi egyterűkkel tesztelgetik saját fejlesztésű önirányítói autóikat, de most végre kiderült, hogy 3D-s utcaképes leképezés céljára használták a gépjárműveket. 

apple-van_640x

A Dodge Caravan mindegyikét LIDAR kamerákkal szerelték fel, olyasmikkel, melyeket a Google is használ saját Street View funkciójának képeihez, így nem meglepő arra gondolni, hogy a rendszerrel készült képek és felvett adatok az Apple Maps szolgáltatás fejlesztését szolgálják.

Az Apple-nél a térképfunkciójának 2012-es elindítása óta Tim Cook ígérete alapján “addig dolgoznak fáradhatatlanul, amíg hihetetlenül magas színvonalon nem fog működni az alkalmazás”. A következő fontos feladat a Maps fejlődésében, hogy saját adatokra tegyenek szert annak érdekében, hogy minél kevésbé kelljen olyan külsős cégekre támaszkodniuk,mint a TomTom, mely az Apple Maps elindítása óta szolgáltat adatokat a vállalatnak. Ebben a hónapban viszont a két cég megújította a szerződését, mely alapján úgy tűnik, hogy a saját adatokra váltás még több évig tarthat.

A belső adatok felhasználása és ezek arányának növelése lehet a kulcsa a Maps jelentős fejlődésének. Az Apple-nek nem kell majd külső cégtől származó információra támaszkodnia, amik tele lehetnek hibákkal és pontatlanságokkal, illetve a változtatásokat és javításokat is gyorsabban tudnák végrehajtani. Az autók által rögzített képeket a jövőben felhasználhatja a vállalat saját 3D-s utcaszintű vizuális élmény létrehozására, amely kiválóan kiegészíthetné a már meglévő Flyover funkciót.

A Flyovert arra tervezték, hogy a felhasználók felfedezhessék a terepet vagy nagyobb városokat szerte a világon, a légi felvételek segítségével. Emellett az utcai 3D-s felvételek segíthetnék a hétköznapi életet, hogy megtekinthessék a felhasználók a közeli helyeket. Az is előfordulhat, hogy sokkal nagyobb céljuk van ezzel, mondjuk, hogy az emberek részletesebben megcsodálhassák az egzotikus helyszíneket a világon.

A Dodge Caravaneket használva az Apple üzleteket, éttermeket és boltokat is rögzített, melyet felhasználhatnak a közelgő iOS 9 operációs rendszerben, ezzel is javítva a cég POI-rendszerét, melyhez szintén egy külső cég, a Yelp a forrás. Így talán már június 8-án többet tudhatunk meg az Apple térképprojektjéről, amikor a WWDC-n bemutatják az iOS 9-et és a fejlesztők rendelkezésére bocsájtják.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

4 hozzászólás

  1. csab2 - 2015.06.01. 12:36

    Nemhogy megvennék a Here-t, annak igen komoly adatbázisa van.

  2. Ithuriel - 2015.06.01. 13:32

    Here nem eladó.

  3. Valaki - 2015.06.01. 15:57

    Hát nem tudom a tomtomnak mikori térképei vannak de az biztos hogy az apple mapsban magyarország jórésze vagy fekete-fehér vagy iszonyatosan pixeles ha ráközelítünk.

  4. Ikrisz - 2015.06.01. 23:52

    Jo az magyarorszag nem tetel.
    Mit varsz??

Szólj hozzá Te is!