Még kint sincs A9, de a TSMC már 10 nanométeren kísérletez

UP 2015.05.27. 10:21 Apple, iPhone, Kiemelt hírek 0 db 234

A legújabb pletykák szerint az Apple chipgyártó partnere, a Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. épp a 10 nanométeres processzorok termelésének tesztelésére készül fel, melyet júniusban kezdenének. 

Tsmc1_640x

A TSMC legújabb terveiről az UDN.com portál számolt be először, mely meg nem nevezett forrásokra alapozva írtam meg, hogy a vállalat 12 gyárában tervezi a 10 nanométeres processzorok kísérleti szériájának termelését. A TSMC állítólag már nagyon várja, hogy elkezdődjenek a szerződéskötések, hogy még az év vége előtt elkezdhessék a chipek gyártását.

A cég egyik legfontosabb partnere a 10 nanométeres chipek terén feltehetően az Apple lesz. A források szerint a TSMC tudná kezelni a tömeges érdeklődést, az ezzel járó nagy mennyiségű termelést és az A10 chippel kapcsolatos gyártási feladatok nagy részét vagy egészét, mely 2016-ban érkezhet. Azt viszont, hogy pontosan milyen funkciókkal és eljárással készülhet az A10-es chip, egyelőre lehetetlen megmondani.

A pletykák szerint az A9-es chip esetében 14 nanométeres gyártási folyamatot használhatnak, a kisebb processzorok viszont még hatékonyabbak lehetnek, mely lehetővé teszik a jobb akkumulátor élettartamot még akkor is, ha a teljesítmény növekszik. Az Apple szerint az A9-es chip esetében már 2014 végén partnerséget kötöttek gyártópartnerekkel, így könnyen meglehet, hogy a TSMC időzítése jó, ha megához akarja édesgetni Cupertinot.

Az Appleinsider még márciusban számolt be róla, hogy az A9-es chipek 2 gigabájt RAM-mal érkezhetnek az idei új iPhone készülékkel. A nagyobb RAM kapacitás lehetővé teszi, hogy úgy hagyjuk el a Safariban betöltött oldalakat vagy appokat akár hosszabb időre is anélkül, hogy visszatéréskor újra kellene tölteni vagy frissíteni. A jelenleg használt 64 bites A8-as chipeket 20 nanométeres eljárással gyártják, amely alapvető a korábbi A7-es chipekhez képest komoly méretcsökkenést jelentett.

 

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Szólj hozzá Te is!