Miért a San Francisco lesz az új Apple-rendszerfont?

Sloan 2015.05.26. 13:59 Apple, Egyéb, Kiemelt hírek 1 db 631

Az Apple Watch megjelenésével egy új Apple font is bevezetésre került – a tiszta megjelenés és kis képernyőn való olvashatóság jegyében született meg a San Francisco. Ez a válasz a kérdésre – nézzük meg azonban egy kicsit egy szakértő szemével a betűtípust.

sanfrancisco_analysis

Múlt héten arról is beszámoltunk, hogy az Apple valószínűleg nem csak az óránál használja majd az új betűtípust: a változtatás a Mac, iPhone és iPad modelleknél is hamarosan megjelenik. Az iOS 9 és az OS X 10.11 frissítések részeként a San Francisco a Helvetica Neue-t váltja. Wenting Zhang tervező mutatja be a sokszor figyelmen kívül hagyott gyönyörű részleteket is a Type Detail oldalán. E projekt célja a tipográfiai rajongók célja, így a vizuális elemzésben használt szakszavak nagy része nehezen értelmezhető és nincs is definiálva, azonban néhány részletre azon fény derül azzal kapcsolatban, hogy a San Francisco miért is olyan könnyen olvasható még az egészen kis kijelzővel rendelkező eszközökön.

Az olvashatóság egyik kulcsa, hogy az úgynevezett x-magasság a nagybetűk magasságának nagyjából 75 százaléka, emiatt a kisbetűk is jóval nagyobbak mint egy átlagos betűtípus esetében. Az e és a betűk “szeme”, tehát a farkinca és a betű többi része közötti rés is nagyobb a szokásosnál. Az oldal bemutatja ezen felül azt is, hogy miként mutat a San Francisco különböző méretekben, vastagságokban és stílusokban és azt is kiemeli, hogy e font eléggé hasonlatos olyan klasszikusokhoz, mint az Open Sans vagy az Arial.

Az  iOS 9-től és az OS X 10.11-től azonban ne várjunk túl sok újdonságot: több forrás is azt állítja, hogy a frissítések leginkább a minőségre és a stabilitás javítására fókuszálnak majd. Ha nem akarunk várni a betűtípussal az OS X 10.11 megjelenéséig, a San Francisco módosított változatát már letölthetjük és installálhatjuk is a Yosemite rendszer betűtípusaként.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Hozzászólások száma: 1 db

  1. TigerCat - 2015.05.26. 16:53

    Nem retina kijelzőn is könnyen olvasható? Azon is szép lesz? 3440×1440-és felbontással megyek 34 colon. Kicsit félek tőle…

Szólj hozzá Te is!