Jöhet az osztott képernyős multitasking és a többjúzeres iPad

UP 2015.05.22. 10:57 Apple, iPad, Kiemelt hírek 1 db 1 391

Már korábban is felröppent az a pletyka, hogy az Apple-nél osztott, multitaskingra alkalmas rendszert terveznek az iPadekre, ezen funkciókra utaló jeleket pedig már az iOS 8-ban is felfedeztek, de a funkció eddig még nem jutott el a fogyasztókig. Egy újabb posztban viszont a 9to5Mac megerősítette az osztott képernyő jövőjét, méghozzá a tervek szerint az iOS 9-cel robbanhat be a köztudatba. 

ipad-air-ios-8-split-screen1_640x

Az osztott képernyős multitasking funkcióval két applikáció nyitható meg egymás mellett az iPad képernyőjén, vagy ugyanazon app két nézete, amely például lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy két dokumentumot böngésszenek egyszerre. Az iOS 8-ban lelt kódrészletek alapján az alkalmazások többféle nézetben lesznek megnyithatók: fele-fele, vagy egyharmad-kétharmad leosztásban.

A 9to5Mac arra figyelmeztet, hogy bár az osztott képrenyős multitasking funkciót elméletileg az iOS 9 részeként tervezik megjelentetni, mégis eltávolíthatják még a frissítés debütálása előtt a WWDC-n, amennyiben nem készül el időben, mivel eredetileg a közelgő iPad Prora fejlesztenék. Korábban azonban a portál azt is mondta, hogy az iOS 8 operációs rendszerben szerepelni fog már a multitasking lehetőség, így érdemes az egészet fenntartásokkal kezelni.

Az Apple ugyanakkor azt is elmondta, hogy a felhasználók által évek óta várt funkción is dolgoznak, méghozzá a többfelhasználós belépési lehetőségen. Ezzel több felhasználó hozhat létre saját profilt egyetlen iPaden, egyéni hozzáféréssel az alkalmazásokhoz és a dokumentumokhoz. A többfelhasználós support nem lesz kész az iOS 9 rajtjára, azaz őszre, de 2015 végén az iPad Proval vagy 2016-ban már megérkezhet.

Mind a multitasking képernyő, mind a többfelhasználós funkció a pletykák szerint a nagyobb képernyős, 12-hüvelykes iPad Prora készülne el, amely ezen felül olyan plusz lehetőségekkel is szolgálna, mint az USB-C port, stylus és nyomásérzékeny Force Touch kijelző. A tablet a “J98” és a “J99” belső kódnéven szerepel, az egyik a Wi-Fi, a másik a Wi-Fi+ Cellular modellt jelöli, ezek a pletykák szerint 2015 végén jelennek meg. Azt mondják, az Apple a szoftver és a hardver elemek véglegesítésén dolgoznak az eszköz piacra dobásához.

A források megerősítették, hogy az Apple egy óriás méretű iPaden dolgozik, ami látszólag az iPad Air 2 Wi-Fi és Wi-Fi+ Cellular nagyobb változata lesz, további hangszóró lyukakkal. Tekintettel a nagyobb méretre, elképzelhető, hogy újratervezik a már meglévő alkalmazásokat a 12-hüvelykes képernyőre.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Hozzászólások száma: 1 db

  1. Fehérsólyom - 2015.05.23. 06:17

    Hajrá!

Szólj hozzá Te is!