Jöhet az első nagy Watch update és a TVKit

Skarp 2015.05.19. 13:22 Apple, Egyéb, Kiemelt hírek 1 db 552

Alig egy hónappal az első generációs Watch és a Watch OS 1.0 megjelenése után egy belsős forrás alapján hamarosan érkezhet az első nagy update. A jelenleg fejlesztés alatt álló iteráció számos problémát lesz hivatott megoldani. Egyrészről sok kritika érte a Watch biztonsági mechanizmusait, másrészről javítani fog a konnektivitáson, az eü. és fitneszképességeken, a WiFi-n és várható a külsős alkalmazások mélyebb integrációja is. Várhatóak újdonságok ezen felül a nagy hardveres és szoftveres frissítés előtt álló Apple TV frontján is.

martinhajekappletv

Az első fontos újítás a Find My Watch, amiről a neve alapján könnyen kitalálható, hogy pontosan mit is takar. Segítségével nyomon követhetjük óránk helyzetét, illetve távolról lezárhatjuk vagy törölhetjük tartalmát, ha elveszik vagy ellopják. Az Apple már az óra megjelenése előtt fejleszteni kezdte a featúrát, ám a hírek szerint nem lett kész időre, mivel az iPhone-ra támaszkodó hardver esetében komplikáltabb ezt megoldani. A megoldás a cégen belül csak Smart Leashingként ismert technológia lehet. A Watch a wireless jelből képes lesz az iPhone-hoz képest meghatározni saját helyzetét sőt még figyelmeztetni is tudja a felhasználót, ha úgy érzékeli, hogy az telefonját véletlenül hátrahagyta.

Ahogy említettük, az EÜ/Fitnesz funkciók is fejlődnek, az értesülések szerint a jelenlegi generáció hardverével kísérleteznek az Apple-nél és elvileg a pulzusmérővel képesek lesznek a viselőt figyelmeztetni, ha a szívverés ritmusa valamiféle anomáliát, zavart mutat. A forrás azonban megjegyezte, hogy előfordulhat, hogy a potenciális felelősségi aggályok és a kormányzati szabályozás szigora miatt ez a funkció talán soha nem kerülhet be az órákba.

Arról már korábban is írtunk, hogy a legtöbb forrás szerint az Apple fokozatosan, időben elosztva szeretné az egészségügyi és fitneszfunkciókat hozzáadni az órához így csak a pulzusmérő került bele az első verzióba, miután kiderült hogy az oxigénszaturációt mérő szenzorok nem mértek kellően pontosan. A cég reményei szerint a következő pár verzióban feltűnhet a vérnyomásmérő és a sleep tracking szenzor is, hosszútávon pedig pl. vércukormérő integrációja is tervbe van véve.

Külsős appok tekintetében is lesz változás. Amellett, hogy teljesen natív alkalmazások is jöhetnek az órára, az Apple a jövőben külsős komplikációkat is engedélyezne hozzáadni a watchface-ekhez. Aki nem tudná, a komplikációk azok a kis apró widgetek, amik az óralapok sarkaiban találhatóak, az időn túl további információkat eljuttatva a felhasználóhoz.

Mivel a hírek szerint a jelenlegi Apple Watch lehet az elsődleges távirányító a következő generációs Apple TV-hez (amellett, hogy az eszköz mellé is jár majd egy külön bejáratú beviteli eszköz is), itt az ideje, hogy erről is szót ejtsünk. Azt már tudjuk, hogy mélyebb Siri integrációval és külső appokkal rajtolhat a következő verzió júniusban, de a fejlesztői csomagról, a TVKitről eddig vajmi kevés hír érkezett. A fejlesztők tehát lassan elkezdhetnek készülődni.

Ahogy arra mindenki számít, az új eszközzel érkezhet az Apple új, kábeltévé-gyilkos Live TV funkciója is, ami valószínűleg nem az eszközzel egyszerre rajtolhat majd, mert a tartalomszolgáltatókkal folytatott tárgyalások még nem zárultak le. A madarak azt is csicsergik, hogy a prototípus nagyjából kétszer akkora mint a jelenlegi Apple TV, de a boltokba kerülő modell jóval vékonyabb lehet mint a jelenlegi hokikorong-szerű generáció (képünkön Martin Hajek koncepcióterve látható – csinos, mi?).

Hogy a fentiekből mi debütálhat a WWDC-n, nem tudjuk. Ami biztos jön: az új iOS 9 (belsős kódnevén Monarch), az OS X 10.11 (Gala) és az új Zene alkalmazással és az Apple Music-kal érkező iOS 8.4.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Hozzászólások száma: 1 db

  1. Dudee - 2015.05.21. 06:27

    Az uj apple tv erdekelne mindenkeppen, az ora hidegen hagy, viszont az ios9 osx 10.11 szinten erdekel. Mar varom. Remelem ezt is lehet online nezni…..

Szólj hozzá Te is!