Igazi tolvajmágnessé válhat a Watch

Sloan 2015.05.14. 16:01 Apple Watch, iPhone, Kiemelt hírek 6 db 567

Az iPhone és az iPad esetében alkalmazott Activation Lock védelem megóvja a készülékeket attól, hogy a tolvajok letöröljék vagy felhasználják a rajta tárolt adatokat – az Apple Watch-nál azonban nem találunk ehhez hasonló biztonsági funkciót. 

Apple-Watch-Lock-Unlock-1024x576

Ahigy ez az iDownloadBlog oldalon megjelent terjedelmes posztból is kiderül, az Apple Watch esetében nincsenek olyan védelmi funkciók, melyek meggátolnák, hogy az eszköz elvesztése vagy ellopása esetén az óra tartalmát töröljék és az órát új telefonhoz csatlakoztassák.. Bár a Watch-on található passcode, ez kizárólag az adatokat védi és még ez a kód is igen könnyen megkerülhető az óra resetjével. Az oldalsó gombbal elérhető kikapcsolási opciók között találjuk a “minden tartalom és beállítás törlése” menüpontot – törléssel pedig a passcode-ot is eltüntetjük.

Mivel az Apple Watch-on nincs Activation Lock és nagymértékben támaszkodik az iPhone-ra, az óráról a Find my iPhone opció is hiányzik. Ezen biztonsági intézkedések hiányában nagy az esélye annak, hogy az óra kiemelt célponttá válik a tolvajok számára. Az eszköz egyáltalán nem olcsó, ráadásul kompakt és jó áron adható tovább, plusz egy csuklón viselt óra sokkal könnyebben észrevehető – és ezzel együtt megközelíthető – mint a táskában, vagy zsebben lévő iPhone. Tehát szinte tökéletes célpont a tolvajok számára.

Az Egyesült Államok nagyvárosaiban, mint például New York és San Francisco, olyan magassá vált az iPhone lopások száma, hogy a kormány ún. “killswitch” bevezetésére kérte az Apple-t és más gyártókat, mely lezárja az eszköz funkcióit, hozzáférhetetlenné téve így a telefont a tolvajok számára – így született meg az Activation Lock, az iOS 7 megjelenésével.

Az Activation Lock nagyon pozitív hatást gyakorolt a telefonlopásokra: New Yorkban 25%-os, San Franciscóban 40%-os, míg Londonban 50%-os visszaesést mutattak a 2015-ös statisztikák.  Ha az Watch is nagy számban kerül a bűnügyi statisztikákba, a kormány talán ismét fellép az ügyben, hogy az iPhone esetéhez hasonló funkció bevezetésével visszaszorítsa a bűnözési rátát.

Az iDownloadBlog hozzátette, a Watch OS újabb verzióiban már lehet, hogy lesznek biztonsági funkciók. A legegyszerűbb megoldás az lenne, ha az eszköz megjegyezné a legutóbb párosított iPhone Apple azonosítóját és jelszó nélkül elutasítaná a másik eszközzel való kapcsolódást. De az sem elképzelhetetlen, hogy egy biometrikus szenzor segítségével alakítanak majd ki védelmet az óra számára.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Hozzászólások száma: 6 db

 1. aggressor - 2015.05.14. 17:58

  sportgiliszták veszélyben lesznek itthol is vele majd… drága óra annak ajánlott aki megis tudja védeni majd magát. lehet kezdeni a fitneszhez, küzdősport jobb lenne de ott nem lehet órát viselni mint sportok 90%-aban.

 2. Scott - 2015.05.14. 19:16

  Szerinted akkor kilohoz van kotve a vaccs? En 110 kg vagyok , akkor merhetek vaccsot venni, vagy nem ?

 3. Boxolò - 2015.05.14. 21:46

  Ezt kèrdeztem hònapokkal ezelött. Nincs rajta semmi biztonsàgi funkciò. Ha ez a ” most personal device yet”…nem kellene vmi biztonsàgi opció, kèrdem èn. Adatok, címek, telefonszámok, ApplePay? Magyaroszàgon biztos “jó fogyasztàsi cikk” lesz.

 4. Krisz i5 - 2015.05.15. 08:32

  Nem kell lock, es semmi más biztonsági eljárás! Ez egy óra! A rolexen van? Hordja a csuklóján akinek szüksége van erre.

 5. iKocka - 2015.05.16. 11:16

  Kép alatt: Ahigy

 6. Boxolò - 2015.05.16. 11:22

  Azèrt màs a Watch vàsàrlóirètege mint egy Rolexnek ès a többinek. Mig a Roló nem tàrol szemèlyes infókat ellenben. Watch-csal. Èvekkel ezelôtt mèg egy Nike cipôt is levettek az emberek làbàròl ès gràtiszkènt kaphattàl egy szèp kis moncsit a szemed alà akkor mit csinàlnak a Watch-csal? A kb 100ezer forintos òràt mèg ha 50ezerèrt is adja tovàbb…szàmolj… Persze ne legyen igazam. Magyarország nem èrett erre ès màsra sem. Mig Malajziàban ès Dubaiban ott hagyom telóm az asztalon itthon mèg a nyugdíjjast is kèpesek leütni pàr ezresèrt. Hajrà Magyarorszàg!

Szólj hozzá Te is!