Az ausztrálok is vizsgálnák az Apple adóügyeit

Skarp 2015.05.12. 14:32 Apple, Egyéb, Kiemelt hírek 0 db 97

Az ausztrál kormányzat tegnap jelentette be, hogy adókerülési vizsgálatok megkezdését kezdeményezi az országban összesen 30 multi ellen – az Apple is a listán található.

applemoney

A Sydney-ben tartott sajtótájékoztatón a Reuters beszámolója alapján maga Ausztrália pénzügyminisztere, Joe Hockey jelentette be, hogy vizsgálatot indítanak az “országban szerzett profitjukat eltérítő” multik ellen. Nem nevezték meg a célpontjaikat, de az már áprilisban kiderült, hogy az Apple, a Google és a Microsoft ellen vizsgálat folyik. Ezek alapján 27 további vállalat is szintén kereszttűz alatt áll a szigetországban.

Ezzel egy időben a kormány is új törvények kibocsátására készül, amelyek reményeik szerint lezárják az adózási kiskapukat, amiket a cégek “kihasználnak” és amelyek értelmében akár az “eltérített” pénzek 100 százalékára is megbüntethetik őket. Ha az intézkedések átjutnak a törvényhozáson, már 2016. január 1-étől is érvénybe léphetnek.

Nem ők az elsők, arról már korábban írtunk, hogy az EU gyakorlatilag keresztes hadjáratot hirdetett, nagyrészt amerikai nagyvállalatokat célozva. (Az észak-amerikai vállalatokat jellemzően nagyobb bírságokkal sújtják mint az európaiakat.) A cégek többsége, ahogy az Apple is ragaszkodik álláspontjához, amely szerint nem sértettek meg semmilyen nemzetközi vagy helyi adótörvényt.

Hollandia, Írország és Luxemburg, illetve az ezeken és hasonló adóparadicsomokon keresztül operáló cégek az utóbbi időben tökéletes célpontjaivá váltak a populizmustól nem idegenkedő politikusoknak. Ugyanakkor azt mindenképpen meg kell jegyeznünk, hogy nem feltétlenül van rendben morálisan az ilyen gyakorlat még akkor sem, ha semmilyen törvény megsértése nem forog fenn. Egy múlt heti analízis alapján ha az EU által forszírozott szabályozások teljes erejükkel törvényi erőre emelkednek, az Apple akár bevételei 10 százalékát is bukhatja.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Szólj hozzá Te is!