A Nintendo jön, a SEGA (kicsit) megy

Skarp 2015.05.11. 18:23 Apple, iOS, Kiemelt hírek 0 db 443

Az utóbbi napokban több hír is szólt legendás hírű, japán konzolos játék és hardvergyártókról, egészen pontosan a SEGA-ról és a Nintendoról, ezeket vesszük számba most.

sonic-vs-mario

A Nintendo iOS-es inváziójáról két hónapja már írtunk, és úgy tűnik a cég a kevesebb több megközelítést alkalmazva próbál meg betörni az Apple mobilplatformjára. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a következő évek során kb. féltucat címre számíthatunk. A márciusi negyedévnek a Nintendonál is vége, és az összefoglaló keretében az elnök, Satoru Iwata azt mondta, hogy nagyon nagy körültekintéssel választják majd ki a címeket és a portolandó franchise-okat.

2017 márciusáig összesen 5 címre számíthatunk, ebből az első még ez év vége előtt megérkezik majd. “Azt gondolhatjátok, hogy ez egy aprócska szám, de szeretnénk, ha az összes játék sikeres lenne, ezért különösen körültekintően akarunk végigellenőrizni mindent, mielőtt kiadjuk a kezünk közül ezeket a játékokat. Ezzel szeretnénk demonstrálni, hogy milyen komolyan elkötelezettek vagyunk az okostelefon-piac irányába.” Ez az elkötelezettség persze nem jelenti azt, hogy saját konzoljaik, az új 3DS és a Wii U melletti szilárd kitartásuknak vége lenne.

Konkrét címeket nem tudhattunk meg, de még márciusban azt mondták, hogy jó pár klasszikus, ismert karaktert várhatunk egy pár új arccal megspékelve a DeNA-val kötött együttműködésük eredményeképpen. Hogy szándékuk komolyságát jelezzék, a két japán cég jól bevásárolt egymás részvényeiből: a Nintendo az appfejlesztő részvényeinek 10 százalékát vette meg, míg az 1,24 százalékos részesedést szerzett a konzolos gyártólegendában.

Aki elég öreg hozzá, az emlékezhet, hogy a 90-es évek legfontosabb és legádázabb konzolos háborúja nem az XBOX-osok és a Playstationösök, hanem a SEGA-sok és a Nintendosok között zajlott. A játékpiac szempontjából meghatározó viszályról nem is olyan rég jelent meg egy könyv és a hírek szerint Seth Rogen és spanja, az Interjút is rendező Evan Goldberg filmet is készül belőle csinálni. De nem is ez a lényeg, hanem az, hogy a SEGA egykori vetélytársával ellentétben ha nem is teljesen, de némileg visszavonul az App Store-ból.

Hogy ez mit jelent? A hírek szerint azt, hogy egy csomó iOS játékuk nem lesz megvásárolható többet. A hivatalos indoklás szerint sok olyan játékuk van fenn, ami elmondásuk szerint “nem üti már meg a cég jelenlegi mércéjét” és ezért távoznia kell az Apple alkalmazásboltjából az elkövetkező hetekben. Hasonló változások várhatóak a Google Play, a Samsung App Store és az Amazon App Store felületein is.

A cég nem nevezte meg az érintett játékokat, azt viszont hozzátették, hogy a most törlésre kijelölt gammák egy napon visszatérhetnek majd az App Store-ba javított, updatelt verzióban. Azok, akik korábban megvásárolták az érintett appokat, továbbra is le fogják tudni tölteni és el fogják tudni indítani azokat, egészen addig, amíg inkompatibilissá nem válnak a következő generációs operációs rendszerekkel vagy hardverekkel. A SEGA egyébként az elsők között lépett be a platform 3rd party fejlesztői közé, Super Monkey Ball játékukat már az Apple egyik 2008-as médiaeseményén demózhatták.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Szólj hozzá Te is!