iDoki Műtőasztal 2. rész: Az ázott iPhone balladája

Skarp 2015.05.08. 16:50 Apple, iDoki, Kiemelt hírek 0 db 1 965

Az iDoki és az iHungary együttműködéséből született sorozatunkban betekintést nyerhettek legkedvesebb partnerünk szervizének mindennapjaiba. Rendszeresen bemutatunk nektek egy-egy munkafolyamatot, hogy olyanok is láthassák, hol történik a varázslat, akik hálistennek nem szorulnak arra, hogy szervizbe cipeljék eszközeiket. Sajnos iDoki-éknál nincs hiány vízbe, vécébe ejtett darabokban, így több telefon is rendelkezésünkre állt, hogy megmutassuk a legjellemzőbb meghibásodásokat ilyen esetekben. 

azottiphone_kiemelt

Nem árt egy pár szót szólnunk az ilyenekről, mert bár nagyon sokan tisztában vannak a teendőkkel abban az esetben, ha megtörténik a baj, nem lehet elégszer elmondani. Először is nem árt tudni, hogy a telefonban van két fehér színű indikátor, ami befolyó víz hatására illetve a működésre káros mennyiségű párától is pirosra színeződik – innen egy másodperc alatt tudják a szervizben, hogy vizes behatás érte a készüléket (nem mintha másból nem lehetne észrevenni). Ha még volt, innentől automatikusan bukod a garanciát, tehát ha ilyen eset fordul elő, jobb, ha egyből a garancián túli szervizbe viszed – ilyen az iDoki is.

A legfontosabb, hogy minél hamarabb ki kell kapcsolni a készüléket, ugyanis minél tovább van ázottan feszültség alatt, annál nagyobb az esély a komolyabb oxidációra, zárlatra, meghibásodásra. Fontos az is, hogy minél hamarabb vigyük szakemberhez a készüléket, ne próbáljuk meg otthon henkölni, adott esetben csak nagyobb kárt csinálunk és egy alapesetben menthető készüléket is végleg tönkrevághatunk. Jobb ezt értő kézre bízni. Amennyiben valamilyen okból nem tudjuk azonnal szervizbe vinni – nem érünk rá, este-éjszaka történt a baleset, érdemes egy nagy tálka száraz rizs közé tenni (hogy teljesen ellepje), ami kiváló nedvszívó képességével javíthatja esélyeinket a szakember kezébe jutásig.

A találkozóra készült az iDoki technikusa, mire odaértem, már szét is szedte az egyik delikvenst. Baloldalt a kijelzőpanel, középen az alaplap és felül a hátlapi kamera, jobb oldalt pedig a hátlap és az akksi, illetve a többi komponens látható.

start

Az ilyen baleseteknél azért kell minél előbb áramtalanítani az eszközt, mert az oxidáció leghamarabb az olyan helyeken jelentkezik, ahol nagyobb az áramfelvétel. Ezek jellemzően a hátlapi kamera vagy az akkumulátor szalagkábelének, vagy az előlapi szalagkábelnek a csatlakozói. Ez a készülék viszonylag hamar az iDoki-hoz került, de a csatlakozókon még így is komoly oxidáció és kicsapódás keletkezett. Itt van például a hátlapi kamera csatlakozója, amin jól látható körben a szürkés kicsapódás. Az alaplapi csatlakozó jobb szélén és a kameramodulén is látható:

oxid2

A bal alsó sarok felé látható piros pötty az elszíneződött indikátor. Talán még jobban látható a probléma az előlapi szalagkábel csatlakozóján:

elolapicsatlakozo

Mit lehet ezzel csinálni? A technikusunk először egy speciálisan erre kifejlesztett felülettisztító szerrel jó alaposan megtisztítja a csatlakozókat. Ez azért szükséges, mert ezek az alkatrészek érzékenységük miatt nem kerülhetnek az ultrahangos tisztítóba. Ha ilyetén módon történő tisztításuk után nem funkcionálnak rendesen, akkor sajnos ezek cseréjére van szükség.

tisztitas

Az alaplapról, mielőtt a tisztítóba helyeznénk, nem árt eltávolítani az árnyékoló lemezeket és a csatlakozók környékét védő fóliákat, az olyanokat, mint az első képen középen látható vagy ez:

uh_alaplap_elokeszMiután eltávolítottuk ezeket, az alaplap mehet az ultrahangos tisztítóba egy jobb sorsra érdemes társával. Hogy mi is ez pontosan, mire is való és hogyan működik? Nagyon egyszerű. Az ultrahangos tisztítóba egy speciális oldatot öntünk, amibe belehelyezzük a szennyeződésektől, oxidációs lerakódásoktól megtisztítani kívánt alkatrészeket. A gép ezt az oldatot nagy frekvenciájú hanghullámokkal rezgeti, ami elősegíti a kemény felületeken lerakódott szennyeződések mechanikus eltávolítását. A hang hatására a folyadékban ún. kavitáció jön létre, amikor is apró kis buborékok keletkeznek, ezek fellazítják a szennyeződést, ami aztán a tartály aljára ülepszik le. Amennyiben bővebben érdekel a folyamat, itt tudsz róla olvasni.

Ezek a buborékok annyira aprók, hogy a nehezen hozzáférhető részekből is képesek kioldani a szennyeződést – ez teszi az eljárást kiválóan alkalmassá folyadékkal érintkezett finommechanikai alkatrészek újjá varázsolására. Az oldat ahhoz szükséges, hogy a víz felületi feszültségét csökkentse, ezzel elősegítse a légbuborékok keletkezését. Az folyadék hőfokát és a tisztítási ciklus időtartamát a technikus a szennyeződés mértékéhez és jellegéhez szabja. A folyamat természetesen az alaplapban nem okoz mechanikai elváltozást, további meghibásodást, de pl. az előlapi kamerákat és hasonlókat az optikába potenciálisan bejutó folyadék miatt már nem szabad ezzel tisztítani.

uh_utan

A fenti képen a már az UH-ból kivett, az oldószer maradékát desztillált vízzel leöblögetett, majd jó alaposan megszárított alaplap látható. A pajzson látható szennyeződés csak a ragasztóanyag maradványa. Ha letelt a száradási idő az alaplappal és a korábban jó alaposan megtisztított többi alkatrésszel elkezdhetjük az összeszerelés folyamatát. Az alaplap végre visszakerülhet a helyére:

alapvissza

Majd az előlapi kamera is:

kameravissza

Végül a maradék, azaz a kijelző kábele és az előlapi szalagkábel is a helyére kerül:

maradekvissza

A Touch ID visszakötése után megkezdjük a visszakapcsolást és a teszteket, aminek során ellenőrizzük az összes funkciót, ami károsodhatott a beázás során. Megnézzük az érintőkijelzőt, a kamerát, az ujjlenyomatleolvasót, és így tovább. Ez a telefon szerencsésen megúszta, az összerakás után magához is tért:

bekapcs

Sajnos nem az összes telefonnak van ekkora szerencséje. Sokszor nem elég az ultrahangos tisztítás és további alkatrészek cseréjére is szükség lehet. De ha megtörtént a baj, kis szerencsével és lélekjelenléttel (a villámgyors kikapcsoláshoz és szervizbe kerüléshez) a komolyabb gondok nagy része jó eséllyel megelőzhető így. Semmiképpen nem ajánlott az otthoni szétszedés, tapasztalat hiányában komolyabb problémákat tudunk okozni, aminek jobbik esetben drágább a javítása, mintha szakemberre bíztuk volna a feladatot, rosszabb esetben – ahogy említettük – akár helyrehozhatatlan kárt is előidézhetünk.

Ha ilyesmi történt veled, az iDoki-t a Dorottya utcában, illetve a Budagyöngye Bevásárlóközpontban is megtalálhatod.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

A hozzászólások lezárva!