Akár 10%-kal csökkenthetik a bevételeket az ír adóváltozások

Sloan 2015.05.08. 14:07 Apple, Egyéb, Kiemelt hírek 0 db 144

Ha az Európai Bizottság 12,5%-os adót vet ki az Apple Írországon át futtatott bevételeire, az közel 10%-al csökkentené a cég éves nyereségét – állapította meg egy legrosszabb esetet alapul vevő elemzés.

13.10.15-Cork

Rod Hall, a J.P. Morgan elemzője csütörtökön közölte a befektetőkkel, milyen hatással lehet az írországi adóváltozás az Apple-re. Hall megjegyezte, továbbra is optimista az AAPL részvények illetően (ezt 145 dolláros célárfolyama is bizonyítja), de hozzátette, hogy az írországi változtatásoknak komoly hatása lehet. Az elemző szerint, a 12,5%-os adókulcs 19 milliárd dollártól fosztaná meg az iPhone gyártót.

Mivel az Apple bevételeinek 59%-a az írországi adórendszeren át fut, ez 42 milliárd dollár szinte adómentesen – ha az Európai Bizottság ezekre a pénzekre is kiterjesztené az említett adót, az akár az Apple éves bevételeinek közel 10%-os csökkenését is jelenthetné. Az Apple múlt hónapban figyelmeztette befektetőit az írországi adóváltozás lehetséges hatásairól.

Írország mellett Luxemburg és Hollandia is kedvező adófeltételeket kínált a nagyvállalatok számára, hogy azok országaikban tevékenykedjenek. Az Európai Bizottság tavaly készült előzetes jelentésében vizsgálatai alapján közzé tette, hogy 1991 és 2007 között az Apple jogellenes állami támogatásokat kapott Írországtól. Az ír adóegyezménynek köszönhetően hozzávetőlegesen évi plusz 9 milliárd dollár maradt az Apple zsebében, amit visszamenőlegesen is megadóztathatnak. Írország harcolni akar az EU szabályozása ellen és az Apple is többször megvédte már az írekkel kötött adóegyezményét.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Szólj hozzá Te is!