WWDC 2015: Új Beats zenei szolgáltatás, iTunes rádió és iOS 9

UP 2015.05.06. 14:00 Apple, Egyéb, Kiemelt hírek 0 db 797

Néhány héttel az Apple új zenei szolgáltatásának pletykált megjelenése előtt a cég még mindig dolgozik a kulcsfontosságú megállapodások véglegesítésén. A Billboard jelentése alapján, különböző zeneipari források szerint az Apple még mindig nem kapta meg az elindításhoz szükséges engedélyeket, bár elméletileg júniusra készen állna az új szolgáltatás. 

beats-app_large_640x

Bár a júniusi indulás még mindig elérhető, hisz ahogy az egyik forrás is megjegyzi, az Apple már korábban is képes volt gyorsan beszerezni a szükséges engedélyeket. “Ha van olyan vállalat, ahol képesek erre, akkor ők azok” – nyilatkozták a források a Billboardnak, hozzátéve, hogy az egyelőre bizonytalankodó kiadók végül  “valószínűleg együtt játszanak majd velük” mivel az Apple tényleges bevételeket hozhat a jogtulajdonosoknak.

Egy másik forrás szerint viszont az újraindított Beats Music nem jön olyan gyorsan, mint ahogy azt várnánk. Vagyis júniusban nem jelenhet meg, mivel a megállapodásokat még nem véglegesítették. Az elmúlt időszakban többször is szárnyra keltek olyan pletykák, melyek szerint a lemezkiadókkal folytatott tárgyalások során problémák merültek fel. Eredetileg az Apple azon dolgozott, hogy az új zenei szolgáltatás 7,99 dolláros havidíjon legyen elérhető, ám kénytelen volt meghátrálni, mivel a partnerek nem engedik, hogy a megszokott 9,99 dolláros ár alatt működjön.

Ennek ellenére a vállalat még mindig ragaszkodik ahhoz, hogy a júniusi WWDC konferencián mutatják be a zenei szolgáltatás, mely mellett a hónap végén elindítanák a megújult iTunes rádiót is számos országban (az Apple csak ennyit erről, hogy “a lista nagyon hosszú) az iOS 8.4 és az iTunes 12.2 részeként. Az új Apple TV és a Mac applikáció, melyek integrálnák a szolgáltatás még fejlesztés alatt állnak.

itunes-radio-npr_640x

A legújabb hírek szerint pedig a vállalat nyomást gyakorol a kiadókra, hogy ne újítsák meg szerződéseiket a Spotify-al vagy más hasonló szolgáltatás kínáló céggel, ahol ingyenesen elérhetők a zenék, mivel az Apple nem tervezi, hogy ingyenes formában is elérhető lenne a szolgáltatása egy része. Ezek az üzleti lépések pedig úgy tűnik kormányzati vizsgálatot eredményeznek, mivel első körben az Európai Bizottság, jelenleg pedig az Amerikai Igazságügyi Minisztérium vizsgálatot indít az Apple zenei tárgyalásainak ügyében.

Úgy hírlik, hogy az új szolgáltatás a Beats Music új néven való felélesztése lesz, és a vállalat azzal próbál kitűnni a konkurens cégek hadából és felhívni az ügyfelek figyelmét, hogy exkluzív tartalmakat kínálnának. Az új Zene alkalmazást tartalmazó iOS 8.4 bétája már április óta a fejlesztők kezében van, de a cég szerint ez csak egy kis ízelítőt mutat az új appból. Korábbi hírek szerint az új Beats-alapú szolgáltatás magába foglalná a már meglévő felhasználói fiókokat, lejátszási listák létrehozását és annak lehetőségét, hogy offline módban is hallgathatók legyenek a számok.

És ha még nem lenne elég az újdonságokból, a hírek szerint a legújabb Monarch (azaz fejedelem, uralkodó) névre keresztelt iOS 9 is bemutatásra kerül a WWDC-n. A következő iPhone és iPad operációs rendszerben újratervezik a Siri felületét, mely hasonlít az Apple Watchon szereplő színes küllemre, illetve tartalmazna néhány biztonsági fejlesztést és hibajavítást is.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Szólj hozzá Te is!