Elakadtak a tárgyalások, csúszhat a kínai, sőt a brit Apple Pay-rajt is

Skarp 2015.04.14. 16:18 Apple, Egyéb, Kiemelt hírek 2 hozzászólás 230

Miközben az USA-ban már több, mint 180 bank és pénzintézet illetve 68 bolthálózat támogatja az iOS 8.3-mal bemutatott Apple Pay-t, felmerül a kérdés, hogy mi lesz a többi országgal? Most nem túl kedvező hírek reppentek fel.

applepay

A dolog annál riasztóbbnak tűnik, ha tudjuk, hogy a kínai rollout is a 8.3 kijövetelével együtt indult volna. A csúszás oka, hogy az állami kártyakibocsátó UnionPay és a kínai bankok, illetve Cupertino közötti tárgyalások megakadtak. A fejlesztők felé már korábban is az került kommunikálásra, hogy a 8.3 már támogatni fogja a UnionPay kártyákat, s az, hogy végül nem így történt csak múlt héten, a frissítés megjelenésekor derült ki.

Egy neve elhallgatását kérő UnionPay alkalmazott azt nyilatkozta az amerikai sajtónak, hogy a cégnek eddig nem sikerült megegyezésre jutni az Apple-lel és semmilyen dátum nem került még konkretizálásra. A forrás azt is megerősítette, hogy a kínai bankokkal folytatott tárgyalások is zátonyra futottak, ami probléma, mert értelemszerűen az ő beleegyezésük is szükséges lenne a rendszer működéséhez. A bankok a hírek szerint az Apple jutaléka miatt fanyalognak, ami az USA-ban a kártyakibocsátók két százalékos jutalékához képest nevetségesen kevés, mindössze 0,15 százalék.

Bár az Apple megindíthatná a kínai piacra lépést kevesebb és kisebb bankhálózatokkal, a monopolhelyzetben levő UnionPay elengedhetetlenül fontos a lépéshez, így nélkülük az Apple Pay inváziója halálra van ítélve. A hírek szerint azonban ez csak a kezdet, a mi szempontunkból jóval fontosabb brit rajt esetében is hasonló problémák merültek fel. A legújabb infók szerint az Apple Pay nem indulhat el a szigetországban az év első felében, ahogyan azt sokan várták.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

2 hozzászólás

  1. strucc007 - 2015.04.14. 16:25

    Én valahol vártam is ezt. Minden módosítással járó megoldás zátonyra fog futni. Ez van, ezzel együtt kell élni.

  2. csab2 - 2015.04.14. 17:21

    Nálunk vajon mikor lesz? Lesz-e egyáltalán?

Szólj hozzá Te is!