A Mac eladások továbbra is felfelé, míg az USA PC eladásai lefelé ívelnek

Sloan 2015.04.10. 15:43 Apple, Egyéb, Kiemelt hírek 0 db 186

Az amerikai PC-piac zsugorodása közben is folyamatosan javulnak a Mac eladásai  – állapította meg legújabb becslésében a Gartner.

gartner2015q1

Az Apple közel 1,7 millió számítógépet szállított 2015 első negyedévében. meghaladva a 2014-es 1,5 milliós értéket, 8,9%-os növekedést érve el. Ezt méghozzá úgy, hogy a tavalyi évhez képest 1,3%-ot zuhantak a számítógép szállítmányok ebben a negyedben. Míg tavaly 14 millióval lehetett számolni, idén ez a szám 13,9 millióra esett vissza. A csökkenést leginkább a Dell és a kisebb gyártók érezték meg. A negyedév során a piac 12%-át kaparintotta meg az Apple, a számot az egy évvel ezelőtt jegyzett 10,9%-ról tornázta fel. Az Apple a harmadik legnagyobb PC gyártó az Egyesült Államokban és a piaci részesedést illetően továbbra is tartja a lépést a HP-val és a Dell-el.

Az idei év első negyedében a HP 3,6 milliós eladást tudhat magáénak, ezzel a piac 26,1%-át happolva el. A Dell 3,2 milliónál jár, amely 23,2%-os szeletet jelent a tortából. A Lenovo az Apple-t követve 1,7 millióval, azaz 11,8%-os résszel áll. Az ASUS pedig, az USA ötödik legnagyobb gyártójaként mindössze 7,2%-os részt tett zsebre a piacról.  Az IDC is közzétette eladási becsléseit a tegnapi nap folyamán, de természetesen az ő számaik nem egyeznek, hiszen a Gartner a Windows alapú tableteket is PC-nek tekinti, míg az IDC nem.

Az IDC szerint az első negyedév eladásai elérik a 14 milliót az Egyesült Államokban, az Apple ebből 1,6 milliót hozott. Az IDC becslései azt mutatják, hogy az Apple 1,7%-os növekedéssel a piac 10,9%-os részét ragadta magához. Az IDC szintén a HP-t és a Dell-t tartja a két top gyártónak Amerikában, azonban a harmadik helyre az Apple helyett a Lenovo-t állítja, így az almásoknak csak a negyedik hely jut. Az Apple-t az IDC listáján ötödikként a Toshiba követi.

Az Egyesült Államokból kimozdulva azonban az Apple már kimarad a globális eladási toplista ötösfogatából. A Gartner mérése szerint összesen 71,7 millió PC került eladásra az első negyedévben, mely az egy évvel ezelőtti adatokhoz képest 5,2%-os visszaesést jelent. Az IDC szerint ez a szám 68,5 millió, tehát a visszaesés 6,7%-os. Fontos megjegyezni, hogy ezek még csak előzetes adatok, a számok ettől akár drámaian is eltérhetnek. Tavaly például a Gartner 1,521 millióra becsülte az Apple számait, a későbbi becslésnél azonban 1,534 milliós végeredményre jutottak. Az IDC 1,471 millióra becsülte az Apple értékeit, míg ez a szám végül 1,559 milliósnak bizonyult.

 

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Szólj hozzá Te is!