Az olasz adóhatóság vádat emelhet az Apple ellen

Sloan 2015.03.25. 17:00 Apple, Egyéb, Kiemelt hírek 0 db 186

Olaszországban lezárult az Apple ellen indult vizsgálat – a vád szerint a cégnek 879 millió eurós adótartozása van – jelentette a Reuters.

Apple-Store-Italy-800x534

A beszámoló szerint, az olasz törvények értelmében az ügyészek bíróság elé vihetik az ügyet. Az Apple továbbra is állítja, hogy minden rá kiszabott adót befizetett és bízik abban, hogy a vádakat ejteni fogják. A vizsgálatok során felmerült a gyanú, miszerint a cég olaszországi nyereségének bizonyos részét egyik ír leányvállalatánál könyvelte le, hogy csökkentse adóköteles jövedelmét – több, mint 900 millió eurót megspórolva így 2008 és 2013 között.

Az Apple állítja, hogy “a világ egyik legnagyobb adófizetőjeként minden egyes centet befizetett az illetékes szerveknek, bármilyen országbról is legyen szó” és a vádakat alaptalannak tartja. Állítólag az olasz adóhatóság többször is ellenőrizte a cég könyvelését 2007-ben, 2008-ban valamint 2009-ben, és a vizsgálatok során mindent rendben találtak. “Az új feltételezések teljesen alaptalanok, biztosak vagyunk abban, hogy a vizsgálat is ezt bizonyítja majd.” – jelentette ki az Apple.

A cég egyike azon multinacionális cégeknek – mint például a Google és az Amazon -, melyeknek adóhatósági vizsgálatokkal kellett szembenézniük az Egyesült Államokban és Európában is. Az amerikai szenátus 2013 májusában több milliárdos nagyságrendű adókerüléssel vádolta az Apple-t, miközben az Európai Unió jogellenes állami támogatások írországi felvételének gyanúja miatt indított eljárást a cég ellen a tavalyi év során.

 

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Szólj hozzá Te is!