Megjelent a legújabb Steve Jobs életrajzi könyv

UP 2015.03.24. 16:37 Apple, Kiemelt hírek, Steve Jobs 0 db 1 278

A vadonatúj Steve Jobs életrajz megjelenése kapcsán egyre többet hallani nem csak a Becoming Steve Jobs c. könyvről, de a korábbi Jobs-életrajzról is, ami mostanság eléggé a célkeresztben találta magát. Míg Walter Isaacson könyve sokszor inkább Jobs hibáira fókuszál, addig a legújabb életrajzi alkotás egy picit árnyaltabb képet fest az Apple-alapító életéről. Nem csoda, hogy megjelenésére végül maga a cég is áldását adta. 

young-steve-jobs-1-e1317873981447_640x

A Schlender-Tetzeli szerzőpáros elárulta, hogy először 2012-ben fordultak az Apple-höz, hogy segítséget kérjenek az új életrajzi könyv megírásához, ám ők akkor kifejezetten elzárkóztak attól, hogy interjúkat adjanak. 18 hónappal később mégis meggondolták magukat és több vezető döntött úgy, hogy beszél az általa ismert Steve Jobs-ról. Steven Levy, tech újságíró szerint, aki jól ismerte Jobs-ot, egyetlen idézet a könyvből tökéletesen leírja a Schlender és Tetzeli által bemutatott zsenit: “Lehet, hogy tudott bunkó lenni, de soha sem volt seggfej”.

Levy azt is elmondta, hogy a Steve-hez közel álló emberek egyhangúlag egyetértenek Tim Cook véleményével Isaacson könyvével kapcsolatban, miszerint borzasztó rossz fényt vet Jobs-ra. Cook azt is hozzátette: “a személy, akiről olvastam, olyasvalaki, akivel sosem akartam volna ennyi időn keresztül dolgozni”. Jony Ive saját bevallása szerint véleménye a könyvről nem is lehetne negatívabb. Isaacson könyve bár valóban sokat foglalkozik a mágus eredményeivel, túl nagy hangsúlyt fektet Jobs személyiségének kevésbé kedvező aspektusaira, illetve a fiatalkori évek állnak a középpontban szemben azzal, amilyen emberré vált.

Erre sokan panaszkodtak is a szerettei és barátai közül a könyv megjelenését követően, és szerintük is Steve legrosszabb arcát mutatja be a könyv, a tagadhatatlanul zseniális eredmények mellet. Azért valljuk be, egy ekkora agy – de akár bárki – halála után egy ilyen könyvvel tisztelegni nem a legszebb dolog. Végül ez volt az, ami meggyőzte az Apple-t, hogy támogassa a Becoming Steve Jobs könyv megjelenését és az interjúk Cook-kal, Katie Cotton-nal és a többiekkel épp azt a célt szolgálták, hogy úgymond helyreállítsák az emlékét.

Szerinte az interjúkból származó idézetek nagyon erősen tükrözik ezt a vágyat. Az interjúkból ítélve, melyeket a szerzőknek adtak, érezni, hogy szem előtt tartották Isaacson könyvét, amikor kiválasztották, mely anekdotákat osztják meg a szerzőkkel. A Pixar vezérigazgatóját, Ed Catmullt is megkérdezték a könyvvel kapcsolatban, aki annyit mondott: reméli, hogy ez az életrajz lesz a definitív Steve Jobs-biográfia. Maga Levy egyébként kevésbé volt kritikus a korábbi Jobs biográfiával kapcsolatban:

“Az én véleményem szerint az Isaacson-féle Jobs-könyvet egy hanyag feldolgozásnak titulálni némileg azért túlzás. Rengeteg dolgot tudtam Steve Jobs-ról a könyv olvasása előtt is, de még több új részlet tárult elém a több mint 40 beszélgetésből, ami Jobs és Isaacson között zajlott. Akárcsak a többi interjúból, melyet Isaacson végzett a többiekkel, miután Jobs meggyőzte az embereket, hogy működjenek közre a könyv elkészítésében. Nem számít, hogy ki mit gondol Isaacson könyvéről, mert így is teljes mértékig áthatja a kötetet Steve Jobs szelleme.”

Levy azt is hozzáteszi, hogy nem lehet elkerülni Jobs kevésbé vonzó és szerethető aspektusainak bemutatását, és az új könyv is egy teljes fejezetet is szentel annak, hogy részletesen bemutassa ezeket. Azt is hozzáteszi, hogy Steve nem csak másokkal humorizált, de sokszor saját természetéből is viccet csinált.

“Egyszer megkérdeztem a Beatles rajongó Jobs-tól, hogy álma-e, hogy egyszer Paul McCartney legyen az, aki élőben ad elő két dalt a termékbemutató végén – ahogy ez többször megtörtént más előadókkal. “Nem” – mondta nekem. “Az én álmom, hogy John Lennon legyen az”.”

Mindkét könyv hozza azt, amit ígér, de Levy úgy véli: “Csak a Becoming Steve Jobs-ban ismerem fel azt a komplex és melegszívű Jobsot, akit első kézből ismerhettem meg munka közben, főleg élete utolsó éveiben”. A Becoming Steve Jobs mától elérhető az Amazon-on nyomtatott és digitális formában is, illetve a bevezető és az első fejezet már elérhető néhány országban az iBooks-ból.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Szólj hozzá Te is!