Jony Ive a kirúgástól félt 1997-ben

UP 2015.03.23. 13:17 Apple, Kiemelt hírek, Steve Jobs 0 db 314

Egy pénteken megjelent könyvrészlet szerint az Apple vezető dizájnere, Jony Ive aggódott, hogy ki fogják rúgni, amikor 1997-ben Steve Jobs vezérigazgatóként tért vissza a céghez.

BecomingSteveJobs_640x

A Fast Company magazin által közölt részlet a készülő Becoming Steve Jobs című könyvből származik, mely március 24-én jelenik meg és az Apple alapítóról szól. A kötetet Brent Schlender és a Fast Company egyik vezető szerkesztője, Rick Tetzeli írta. Ive elmesélte, hogy mennyire ideges volt, amikor Jobs először megérkezett a laborba, mert úgy gondolta, hogy a helyettesét már fel is vették.

“A legeslegelső alkalommal, amikor találkoztunk, ő máris a Harmut Esslinger-rel való újbóli kapcsolatfelvételről kezdett beszélni. Átjött a stúdióba és biztos voltam benne, hogy ki fog rúgni.” Esslinger ugyanis az alapítója a Frog Design-nak, és már a Macintosh tervezésében is közreműködött. Így azért nem csoda, hogy a mostani Apple-ös dizájn-atyaaúristen kissé berezelt a régi-új főnök érkeztével. Ive azt is hozzátette, hogy jogosnak érezte volna az elbocsájtást, mivel ebben az időben “az Apple termékek akkoriban egyáltalán nem voltak jók”. Amikor Jobs visszatért a céghez elkaszálta a sikertelen projekteket, mint a Newton, és kirúgta az olyan alkalmazottakat, akiket nem ítélt szükségesnek a cég jövőbeli céljainak eléréséhez.

Jobs később elmesélte Schlendernek, hogy azonnal megkedvelte Ive-t, továbbá azt is, hogy elődje, Gil Amelio elvesztegette a fiatal dizájner tehetségét. Az új vezetőség alatt Ive-ra bízták az ipari formatervezési részleg vezetését, ahol főszerepet kapott olyan termékek létrehozásában, mint az iMac, iPad, iPod és az iPhone. Az utóbbi időben pedig ő irányítja mind az interfész, mind a hardver tervezési egységeket, lényegében a teljes dizájnrészleget kezében tartva. Vagyis mostanra nem csak kinőtte magát és bebizonyosodott tehetsége, de az is kiderült, hogy Jobs még a tehetségek felismerésében is zseni volt.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Szólj hozzá Te is!