Kína visszavett a titkosítási szabályzás ügyében

UP 2015.03.16. 14:39 Apple, Egyéb, Kiemelt hírek 0 db 104

A kínai kormány állítólag meghátrált a korábban erősen szorgalmazott terrorizmus elleni törvények ügyében, mely arra kényszerítette volna az országban üzleti tevékenységet folytató technológiai vállalatokat, hogy integráljanak termékeikbe backdoorokat, vagy hozzáférést biztosítsanak kommunikációs szolgáltatásaik titkosításához. 

an-group-photo-china-communist-party-congress-data_640x

“Úgy látjuk ezt a helyzetet, ami rossz, nem csak az amerikai vállalatoknak, hanem a globális gazdaság egészének, és nagyon fontosnak éreztük ahhoz, hogy ezt teljesen világosan kommunikáljuk is feléjük” – mondta a Fehér Ház Internetbiztonsági koordinátora, Michael Daniel arra reagálva, hogy a kínai vezetés a harmadik meghallgatás során felfüggesztette a folyamatot, így a tervezet bizonytalan időre parkolópályára került.

Ha Kína tovább erőltette volna a legiszlációs folyamatot, akkor az Apple is meglehetősen lehetetlen helyzetbe kerülhetett volna. Kína ugyanis a cég egyik legfontosabb piacát alkotja, de Tim Cook vezérigazgató határozottan ellenzi az Apple ügyfelek személyiségi és magánélethez fűződő jogainak bármely fokú megsértését vagy csak annak kísérletét. “Bár bizonyos pletykák szerint az Apple rendszereiben vannak backdoor-ok és szolgáltat adatokat mások számára, nekünk soha nem voltak backdoorjaink, és nem is lesznek.” – jelentette ki Cook tavaly egy megbeszélés alkalmával a kínai internetszabályozás fejének, Lu Wei-nek.

Cook még egyértelműbben fogalmazott múlt hónapban a Stanford Egyetemen, a Fehér Ház Internet- és Fogyasztóvédelmi csúcstalálkozóján: “Ha mi, akik felelős pozícióban vagyunk nem teszünk meg minden tőlünk telhetőt, hogy megvédjük a magánélethez való jogot, sokkal értékesebbet kockáztatunk a pénznél. Az életmódunkat kockáztatjuk.”

A személyes adataink védelme különösen fontos “egy olyan világban, ahol az információ megléte élet és halál kérdése lehet” – tette hozzá Cook. A kínaiak tervezete alapján a fentieken felül még a szoftverek és szolgáltatások forráskódjait is be kellett volna szolgáltatni nekik és a kínai polgárokkal kapcsolatos információkat csak Kínában található szervereken tárolhatták volna.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Szólj hozzá Te is!