Itt egy 1985-ös videó Steve-ről és a NeXT teamről

Skarp 2015.03.15. 18:23 Apple, Kiemelt hírek, Steve Jobs 1 db 303

Miután Steve távozott az Apple-től hamar megszületett a döntés a fejében, hogy újra vállalatot kell alapítania. Azt is tudjuk, hogy úgy került vissza az általa alapított céghez, hogy második vállalatát, a NeXT-et felvásárolta Cupertino.

nextjobs

Az azonban kevésbé ismert, hogy mi is történt Jobs-szal, amíg távol volt a cégtől. Bár a Pixarral közös történelmének még sorozatot is szenteltünk tavaly nyáron, a NeXT továbbra is egy csak tényleg fanatikusok által ismert szelete az alapító életének.

Ennek az érának egy különösen izgalmas részletébe tekinthetünk be az alábbi dokumentumfilm-részlettel, ami két részre osztható. Az első nagyjából 90 nappal a NeXT megalapulása után játszódik. A hangulat nagyon kellemes, mindenki nagy reményekkel tekint a jövőbe, bár sejtik, hogy nehéz időszak áll előttük. Megérkezik a legendás Paul Rand is, aki olyan ikonikussá vált logókat is tervezett, mint az IBM-é, hogy bemutassa Jobs új cégének emblémáját. A jelenet különlegességét az adja, hogy Jobs az általa tisztelt Rand munkáját olyan rajongással az arcán fogadta, amivel jellemzően az ő szavaira reagáltak mások – ritka pillanat.

A fő problémát az jelenti, hogy 1986 tavaszára készen kell lenniük egy elfogadható árú produktummal, hogy ne fogyjanak ki a pénzből azelőtt, hogy piacra dobják az első terméket, ami egy igen erős, elsősorban kutatóegyetemeknek és iskoláknak szánt gép, szimulált oktatói környezetek futtatására. A videó második felét három hónappal később vették fel, amikor a cég már hat hónapos, és túl van jónéhány peren: a legtöbbet az Apple-től kapták nyakukba azért, mert számos Macintosh-fejlesztőt átcsaltak magukhoz.

Itt a hangulat már jóval feszültebb, hiszen a kezdeti idealizmust és fejben építkezést felváltotta a valós építkezés és a valós fejlesztési problémákkal való szembenézés. Mivel hamar kiderült, hogy a Steve vagyonából építkező cég túlköltekezik, olyan dolgokkal is szembe kell nézniük, ami egy nagy cég esetében is kellemetlen dolog, nemhogy egy startupnál: ilyen pl. a költségcsökkentés. Mindenképpen érdemes megnézni:

A történelem persze máshogy alakult, a 3000 dolláros árcédulából 6500 dollár lett és a Next Computer csak 1988-ban jelent meg. De ez már tényleg részletkérdés, ami igazán fontos, ahogyan Steve motiválta ezeket az embereket, ahogyan beszél, ahogy gondolkodik.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Hozzászólások száma: 1 db

  1. iFan - 2015.03.15. 19:02

    Ezt a videót talán egy éve láttam először. Bevallom engem meghatott a beszéde. Bem is amit mondott, hanem ahogy mondta. Olyan inspiráló volt.

Szólj hozzá Te is!