Spring Forward – Minden ami nem MacBook vagy Watch!

Skarp 2015.03.09. 21:13 Apple, Egyéb, Kiemelt hírek 0 db 336

A két főszereplőnek szánt Retina MacBook 12 és a Watch mellett azért egy rakás apróságot is bejelentettek tegnap, ezeket szedtük csokorba nektek – összefoglalónk második részét olvashatjátok.

springforward

A talán legfontosabb mellékes bejelentés a HealthKit testvér-API-jának, a ResearchKitnek a bemutatása volt. Az új program célja az, hogy segítse az egészségügyi kutatásokat azzal, hogy a kutatókat összeköti a 700 millió potenciális önkéntes kísérleti alannyal. A Jeff Williams által bejelentett kezdeményezés teljesen opensource és a jövő hónapban rajtol. Ennek segítéségével minden eddiginél nagyobb mintán végezhetnek teszteket a kutatók, gyorsítva és segítve a kutatásokat. A ResearchKit megoszthatják EÜ infóikat a kutatókkal (szabadon kiválasztva), míg az Apple ezekhez nem fér hozzá. A rajtnál öt alkalmazás lesz elérhető, ezek olyan betegségek elleni harcot segítik, mint a Parkinson-kór, a cukorbetegség, az asztma, a mellrák, és a szív- és érrendszeri betegségek. Egyszerű példa: a kutatók megkérik az appot futtató embert, hogy tegye a zsebébe a készüléket, majd sétáljon húsz lépést – már ebből is rengeteg hasznos infót tudhatnak meg.

Az iOS alapú CarPlay Tim elmondása szerint csak idén 40 új autótípusban lesz elérhető és mostantól “az összes nagyobb gyártó támogatja” – ez utóbbi mondjuk eléggé szürke zóna. Mennyire nagy? Hogyhogy az összes? Egy biztos, a CarPlay tovább növekszik 2015-ben. Persze mindezek ellenére szeretnénk hallani az új partnerekről – gyanús a hallgatás a konkrétumokról. Az eddigi tempó kissé lassú, nehézkes, ami azt jelenti, hogy a legtöbb autótulajdonos számára a legjobb lehetőség az Alpine vagy a Pioneer aftermarket fejegységeinek megvásárlása. Eddig két gyártó támogatta teljes mellszélességgel a projektet, a szupersportkocsikat gyártó Koenigsegg és a Ferrari. Egyik sem népautó ugyebár. A hírek szerint azonban úton vannak a Volkswagen CarPlay-t támogató modelljei és a Chevrolet Volt hibrid esetében is beígérték a feature-t.

Tim beszélt futólag a cég legsikeresebb termékéről, az iPhone-ról is: a 6 és a 6 Plus hangos sikerével sikerült elérni a 700 millió eladott példányt alig pár hónappal azután, hogy Tim bejelentette, hogy sikerült eladni az egymilliárdodik iOS eszközt. A tavalyi évhez képest 49 százalékkal növekedtek az eladások, ami közel duplája a teljes iparág növekedésének, ami komoly részesedésnövekedést jelent. 2014 utolsó negyedévében összesen 75 millió iPhone talált gazdára, ami óránként 34000 Apple telefont jelent. Jó eséllyel a következő negyedév is rekordokat dönget majd, hiszen Kínában erre esik a holdújév, ami szintén meghozza a vásárlási kedvet. Az iPhone vásárlói elégedettsége példátlanul magas, 99 százalékos.

Az Apple TV esetében nem volt semmi hardveres újítás, viszont a várakozásoknak megfelelően a versenyképesség megtartása érdekében 99-ről 69 dollárra csökkent a set-top-box ára. Ezzel időt nyerhet a cég az új generáció piacra dobásáig. Az HBO Now érkezését az eszközre a tévé CEO-ja konferálta fel, újabb érvként kábeltévés előfizetésük megszüntetésére (sokaknak csak az HBO léte volt az ok a kábeltévéjük megtartására). A Now áprilisban debütál, exkluzívan Apple eszközökön, pont időben a Game of Thrones új szezonja előtt. iOS eszközökön az HBO app segítéségével ugyanúgy nézhetjük a műsorokat.

A szolgáltatás havidíja 15 dollár és az első hónap díjmentes, ha áprilisban fizetnek elő. Nem csak az aktuális műsort nézhetjük a Now-ban, hanem jár emellé az összes saját program is, sorozatok, dokumentumfilmek, amikhez a hozzáférés korlátlan. Richard Plepler az HBO Now debütjét transzformatív pillanatnak nevezte olvasógép-nézegetésben gazdag beszédében. Végül egy exkluzív ötödik szezonos GoT trailerrel kedveskedett a jelenlévőknek. Azt nem tudni egyelőre, hogy az HBO Now mennyi ideig marad Apple-exkluzív, ugyanis az HBO és az Apple megegyezésének részleteit nem tették közzé.

És, ami a legfontosabb, kint van az iOS 8.2, tölthetitek – bár egy ideig a szerverek túlterheltsége miatt nem érdemes próbálkozni.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Szólj hozzá Te is!