A hét balekja: a Berenberg Bank elemzője

Skarp 2015.02.28. 16:45 Apple, Egyéb, Kiemelt hírek 0 db 260

A nem túl hízelgő posztot ezúttal egy német befektetési bank elemzője érdemelte ki, aki az AAPL célárfolyamának a 60 dollárt lőtte be – ez több, mint 50 százalékos visszaesést jelent. 

berenberg

Befektetőiknek csütörtökön eljuttatott jegyzetében azzal indokolja a drasztikus leértékelést, hogy szerinte az Apple túlságosan függ az iPhone-tól. Idáig még oké is lenne, de ez a prognosztizált visszaesés annyira jelentős, hogy inkább tűnik mögöttes szándékú állásfoglalásnak, mint professzionális, szakmailag megalapozott elemzésnek.

Félreértés ne essék, egészen nyilvánvaló, hogy az Apple túlságosan is dependens az iPhone sikerétől. Ezzel tisztában is vannak Cupertinoban és jól látható, mennyi szálon próbálnak tenni ez ellen. Egyelőre nem kell félteni őket. Eközben még a legpesszimistább elemzőcégek is 100 dollár fölötti célárfolyamokat lőttek be. A mostanában 128-130 dollár környékén imbolygó AAPL egyelőre nem mutatja jelét gyengélkedésnek.

A Berenberg elemzője, Adnaan Ahmad úgy véli: az, hogy az iPhone hozza az Apple bevételeinek 70 százalékát és a működési profitjának 85 százalékát hatalmas kockázatot jelent. Ahmad szerint a “nagy számok törvénye” hamarosan utoléri az Apple-t. “Amint a felgyorsult cserehullám lelassul, az iPhone eladások növekedése is mínuszba fog átmenni” – írja a jegyzetében. Az analista az Apple Watchban sem lát túl nagy potenciált, bár az Apple autós pletykája felvillanyozta: szerinte az Apple-nek fel kéne vásárolnia a Teslát.

Persze vannak realistább pesszimisták is: A Wells Fargo 105 és 115 dollár közé várja a részvényeket, a Cowen and Company is 115-re módosított a múlt hónapban. A Berenberg egyébként elemzője érdekes jegyzete ellenére is egy nagy múltú, komolyan veendő intézmény, amit 1590-ben alapítottak. A cég 4,5 milliárdos bevétellel dolgozott 2013-ban és mintegy 1300 főt foglalkoztat. Persze nem csak lefelé fordulnak elő extremitások: a hírhedt tőzsdecápa Carl Icahn 216 dollárra lőtte be saját célárfolyamát.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Szólj hozzá Te is!