Az Apple-t leszedték a kínai kormány közbeszerzési fehérlistájáról

UP 2015.02.27. 17:37 Apple, Egyéb, Kiemelt hírek 0 db 326

Az Apple már hivatalosan is kikerült Kínában az államilag is elfogadott technológiai vásárlási listáról, amit egyébként hónapokkal ezelőtt nem hivatalos forrásoktól már lehetett hallani. Ez a szabályváltozás azt jelenti, hogy a kínai kormányzati szervek nem vásárolhatnak iPhone-t, iPad-et vagy Mac gépeket. 

store_640x380

De nem az Apple az egyetlen cég, mely lekerült a listáról. A Cisco, a Citrix, a McAfee, és több hasonló vállalat is erre sorsra jutott, valószínűleg azért, hogy elsősorban a hazai technológiai cégektől való vásárlást ösztönözzék és támogassák. A kínai állam nem indokolta hivatalosan a protekcionista kizárások okát, de feltételezhető, hogy ez egyfajta válasz az Egyesült Államok és más nyugati országok irányából vélt vagy valós megfigyelési fenyegetésre.

2014-ben lehetett először hallani az Apple kitiltásáról, amit már akkor is politikai reakcióként értelmeztek az NSA külföldi megfigyeléseivel kapcsolatos botrányokra, de végsősoron bosszúnak is tekinthető az ázsiaiak reakciója, mivel bizonyos Kínából származó technológiai termékeket betiltottak az USA-ban. A keleti nagyhatalom fellépésének részét képezik a nyugati országok ellen azok a televíziós leleplező riportok is, amik azt sujkolják a kínai nép fejébe, hogy:

1. Az Apple nem fizet adót.
2. Az Apple pornográf tartalmakat terjeszt (!)
3. Az Apple szoftvereket csempész az országba.

A Microsoftot egyéb atrocitások is érték: egy “monopólium-ellenes” műveletre hivatkozva a hatóságok lerohanták helyi irodáikat, hogy vizsgálatot folytassanak. Egy az előbbiekhez hasonló tévés “leleplezés” szerint az iPhone nemzetbiztonsági fenyegetést jelent az ország számára, mivel az Apple okostelefonjait arra használja, hogy a kínai állampolgárok nyomon követésével államtitkokat gyűjtsön. Az almás cég számára a kínai állam tilalma nem okoz jelentős veszteséget, mivel az állampolgárok továbbra is vásárolhatnak Apple termékeket a már meglévő üzletekben, sőt a vállalat további boltok nyitását tervezi – az eset azonban kiváló bekintést nyújt Cupertino és Peking ellentmondásos viszonyába.

Kína lépése kissé passzív-agresszívnek tűnik, főleg mivel semmiféle hivatalos magyarázatot nem adtak arra, hogy miért tiltották ki a fentebb említett cégeket az államilag is engedélyezett vásárlási listáról. Feltehetőleg ezek a döntések fellendítik az országon belüli technológiai áruk eladását, e mellett pedig politikai üzenetet is hordoznak az Egyesült Államok és a Nyugat irányába. Más szóval az Apple és a többi cég csupán bábu az Egyesült Államok és Kína politikai sakkjátszmájában.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Szólj hozzá Te is!