Az okostelefon-piac 96%-át uralja az iOS és az Android

Sloan 2015.02.25. 15:32 Apple, iPhone, Kiemelt hírek 2 hozzászólás 779

Az Apple és a Google gyakorlatilag kiüti a többi alternatívát: a két vezető cég mobil operációs rendszere – az iOS és az Android – ugyanis együtt a 2014-es okostelefon-eladások 96,3%-át tették ki – mutatják a friss felmérések.

idc_stat_2015q1

Az Apple piaci részesedése 14,8% – az előző évhez képest kis eséssel – a Google pedig 81,5%-on áll az IDC piackutató cég felmérése szerint. A korábban jelentős Microsoft és BlackBerry mindössze 2,7% illetve 0,4%-ig jutott a tavalyi év során. “Hasonló indokok játszottak közre az Android és az iOS piaci erősödésében” – mondta sajtónyilatkozatában Ramon Llamas, az IDC kutatási vezetője. “A nagy kereslet, a megújult termékportfóliók, valamint az olcsón elérhető eszközök – utóbbiak különösen az Android-nál – mind-mind fontos szerepet játszottak az erősödésben.”

Az Android piaci részesedése már hosszú ideje a sok száz millió, feltörekvő piacokon eladott olcsó készüléknek köszönhető, melyek már mindössze 50 dollárért is megvásárolhatóak. Az iPhone 4s, a jelenleg legrégebbi és legolcsóbb még árult iPhone modell még mindig több, mint 300 dollárba kerül az Apple-nél. Ez különbség azonban lehetővé tette az Apple számára, hogy a profit terén megfordítsa a felállást: annak ellenére, hogy kevesebb, mint egynegyedét uralja a piacnak, az iparág nyereségének közel 90%-át magáénak tudhatja.

Persze ehhez az iOS júzerek hírhedt appvásárlási hajlandósága is szükségeltetett.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

2 hozzászólás

  1. Thomses - 2015.02.27. 15:14

    Ezt úgy is lehet értelmezni hogy ios csak 10%-al előzi meg a windowst, míg az android 70%-al az iost.
    Vagyis a futottak még kategóriában van.

    • Skarp - 2015.02.27. 15:18

      Ajánlom figyelmedbe a friss kiemelt cikkünket – nem véletlenül kezelik így tömbben az összes nagyobb oldalon a két vezetőt: az Apple 10 százalékos részesedése ellenére is az Android bevételeinek közel kilencszeresét termeli.

Szólj hozzá Te is!