Jöhet a Touch ID a többi Apple eszközre is?

Skarp 2015.02.18. 14:12 Apple, Kiemelt hírek, Mac 0 db 274

Alig pár napja írtunk arról, hogy várhatóan tovább finomhangolja az Apple ujjlenyomat-olvasó rendszerét, most jöttek az első pletykák a technológia várható további sorsáról. Tajvani beszállítói pletykák alapján megkaphatja a Touch ID-t a következő generációs MacBook Air és MacBook Pro, illetve a Magic Trackpad és a Magic Mouse is.

touchid_mac_perif_kiemelt

A pletyka szerint a MacBook esetében a trackpad fölé, a perifériák esetében pedig konkrétan egyből az eszközbe kerül majd integrálásra. Ha ez tényleg megtörténik, az megnyithatja az utat az Apple agresszív menetelésének a mobilfizetési piacon. Míg a tranzakciókat jelenleg csak iPhone 6 és 6 Plus készülékekkel rendezhetjük, az Apple Watch megjelenése majd kiterjeszti ezt az 5s, 5c és 5 készülékekre is. Mi azért tamáskodunk kissé, hiszen a jelenlegi modelleken sincs túl sok hely a trackpad fölött, a hamarosan érkező 12 hüvelykes modellek még annyira se lesz.

Persze ez megoldható, ha a trackpadbe integrálják az olvasót. Az Apple rendelkezik olyan szabadalmakkal, amik az ID érintőképernyőbe integrálását teszik lehetővé, innen pedig nem olyan nagy ugrás a trackpadbe építés. De nem csak itt lehet problémás a technológia beépítése, hiszen a Magic Mouse és Magic Trackpad esetében a biztonságos vezeték nélküli adattovábbítás és autentikáció is komoly fejfájást okozhat a mérnököknek, ha az asztali Mac-ek tulajai számára is elérhetővé akarják tenni a megoldást.

De gondoljunk csak bele. A laptopok és asztali gépekbe történő integráció egészen biztosan tovább pörgetné az amúgy is elég bíztatóan indító Apple Pay szolgáltatást. Lehetővé válna a felhasználók számára a gyors és egy érintést igénylő online vásárlás. Az iTunes, Mac és iOS App Store és online üzlet nem okoz nagy problémát, de ha külsős oldalak számára is elérhetővé akarnák tenni, akkor újabb API elindítására lenne szükség. Ráadásul érthető biztonsági okokból a Touch ID hardveresen is biztosítva van a visszaélések ellen. Az ujjlenyomatunk egyedi pontjait a telefon tárolja az A-szériás chipek külön erre szolgáló részében – hasonló komponensekre lenne szükség a Mac gépek esetén is.

A fentebbi akadályok miatt tehát kevésbé várható a következő pár hónapban Touch ID-s perifériák vagy Mac-ek érkezése, de a jövőben valamikor teljességgel valószínűnek tűnik. A pletykát elindító Apple.club.tw egyébként a múltban relatíve megbízható információkkal látta el a világot – általában később igaznak bizonyuló termékpletykák és kiszivárgó komponensfotók formájában. Ennek ellenére azért érdemes némi fenntartással kezelni a cikküket.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Szólj hozzá Te is!