Öt kevésbé ismert érdekesség Jony Ive-ról

Skarp 2015.02.17. 16:29 Apple, Egyéb, Kiemelt hírek 0 db 328

Jó eséllyel ismét a reflektorfénybe kerülhet az Apple tervezőguruja, mikor most tavasszal újabb alkotása kerül majd ki a boltokba. A dizájnért felelős alelnök hírhedten szűkszavű – már ami a sajtóval történő interakciót illeti. Most azonban hosszan és kimerítően beszélt a The New Yorkernek a cégnél töltött idejéről, Steve Jobs-szal való viszonyáról és hasonlókról.  

ive_otteny_kiemelt

A legendás magazin a főhadiszállás kulisszái mögé is betekinthetett. Megtudhattuk, hogy Ive komolyan tiltja a kütyük használatát 10 éves gyerekeinek és azt is, hogy úgy hitte, hogy Jobs 1997-es visszatérésekor az első között kerül lapátra. Az öt legérdekesebb dolog, amit megtudhattunk a cikkből:

1. Mikromenedzseli saját PR-ját

Azt eddig is tudtuk, – sőt saját maga is bevallotta – hogy kifejezetten félénk – ez megkülönbözteti a többi Apple-vezetőtőtől. Nagy részük showmanként is megállná a helyét – ezt bizonyítják is a cég eseménydús bemutatóin. (Lásd Craig Federighi zseniális keynote-beszédeit az utóbbi egy évből.) Jobs megengedte neki, hogy kibújjon a prezentálás terhe alól, Ive szokta narrálni, rendezni és vágni a termékeket bemutató videókat – ahogy a mostani iPhone-okat és az Apple Watch-ot promozó spotokat is. “Ez azt sejteti, hogy megszállottan szeretné elérni, hogy munkája a lehető legvonzóbb módon kerüljön bemutatásra.” – írja The New Yorker.

2. Dizájnstudiója barlangszerű és csupasz

Az Ive által vezetett osztály, a hatalmas ipari dizájnstudió amerikai konyhával rendelkezik, amiben egy retró Faema kávégép is helyet kapott, olyan ebédlőasztalokkal, amik az egyéni munkaállomásokba futnak ki. Az egyik falat könyvespolcok borítják, természetesen tele könyvekkel. A közel 280 négyzetméteres teremben legalább egy tucat tölgyfa munkaasztal található – mindegyik egy-egy külön terméknek vagy komponensnek – és persze három marógép a minél gyorsabb prototípuskészítéshez. Harper Alexander irodavezető az itt halkan, de folyton szóló zenei mixet csak “köcsögpopként” definiálta. Aprócska kis irodája azonban tele van ritkaságokkal, például egy eredeti Banksy képpel, ami a Királynőt csimpánzként ábrázolja.

3. Csapata nagy nevekből áll, de sokuk kilétét homály fedi

Nagynevű barátai vannak, olyan hírességeket tudhat cimborájának, mint a filmrendező J.J. Abrams, Bono vagy a Coldplay énekese, Chris Martin. Dizájnteamje viszont bár 19 főt számlál, nagyrészt anonim maradt, annak ellenére hogy alkotásaik mára mindenhol megtalálhatóak. Napi 12 órát dolgoznak és szigorú titoktartási kötelezettségeik vannak. Pár ismert név: Eugene Whang, aki mellékállásban DJ és zenei promóter, a korábban a Lamborghininél dolgozó Julian Hönig, aki nem mellesleg egy osztrák szörföző, Jody Akana, aki szinte csak a színekért felelős, illetve az ötvenes éveiben járó Bart André, aki a legtöbb Apple szabadalommal dicsekedhet a cégnél. Az Apple persze folyamatosan figyeli a piacot és le-lecsap az ígéretesebb tervezőkre – nagyjából évente egy-egy új fő csatlakozik a csapathoz. 15 év alatt csak ketten hagyták maguk mögött Ive istállóját, ebből az egyik egészségügyi okok következtében történt.

4. Újratervezte a Csillagok háborúja fénykardját

Együtt iszogattak az új rész rendezőjével, J.J. Abramsszel, amikor Ive megosztotta vízióját arról, hogyan is kéne kinézni a franchise legendás fénykardjának az új részben. Kissé kevésbé precíz és egy picit zabolátlanabb. A trailerből látható, hogy Abramsnek tetszett az ötlet. Szóval Jony a felelős ezért! Gondolom mondanom sem kell, hogy a film rajongói mennyire felháborodtak a változtatáson.

5. Részt vesz az új kampusz megtervezésében

Miután kezébe vette a szoftverdizájnnal kapcsolatos vezetést az addigi hardveres mellé 2012-ben, nem állt le. Az épülő főhadiszállás tervezésében is tevékenyen részt vesz. Bár a brit Foster and Partners viszi a munka garmadáját, praktikus okokból Ive is tevékenyen részt vesz a tervezésben. “Nem outsourcingolhatod az agyadat” – mondta erre reagálva Tim Cook a The New Yorkernek. Ő tervezte meg például az egyszerűsített irányítópaneleket a liftekhez és a hírek szerint az ötmilliárd dollárba kerülő belső kerthez is lesz köze.

Forrás: The New Yorker

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Szólj hozzá Te is!