Komolyabb funkciókat terveztek eredetileg az Apple Watch-ba

UP 2015.02.17. 14:25 Apple, Apple Watch, Kiemelt hírek 0 db 870

Az Apple Watch fejlesztésének elején a cég úgy tervezte, hogy több, fejlettebb, életfunkciót figyelő szenzort és még több egészségügyi funkció is tartalmaz majd az eszköz, ami egy holisztikus, átfogó megfigyelőkütyüként szolgált volna, de technológiai és szabályozási akadályok miatt elvetették ezeket a terveket.

apple-watch-selling-points_640x380

A Wall Street Journal forrásai alapján az áprilisban induló Apple okosórát eredetileg jóval nagyobb szabásúra tervezték, mint a tavaly bemutatott eszköz. Az Apple vezetők egy olyan hipermodern egészség-felügyelő okosórát akartak piacra dobni, ami képes mérni a használó vérnyomását, szívritmusát, stressz-szintjét és más egyéb fontos dolgokat – állítják az első kézből származó információkkal rendelkezők.

A gazdasági szaklap cikke szerint az Apple vezetők nehéz helyzetbe kerültek az óra marketingjével – nehéz eladni ezt a készüléket egy átlagembernek. A dolgok jelenlegi állása szerint az Apple Watch különböző szenzorokkal büszkélkedhet, ideértve a gyorsulásmérőt, a speciális érintőképernyős felületet és a testre szabott optikai pulzusszám-mérőt – ez utóbbi csatlakoztatható lesz az iOS Health applikációjához. Bár külsejét, dizájnját, csomagolását tekintve letisztultabb, az Apple hardverje nagyjából pariban van  a hasonló kategóriájú Android eszközökkel.

A mindent tudni akaró okosórákon kívül egy rakás önálló egészség-felügyelő eszköz létezik – általában csuklópántok formájában – amiket kisebb gyártók vagy startupok dobtak piacra. Például a W/Me karpánt speciális érzékelővel ellátva, ami a vegetatív idegrendszeren keresztül követi nyomon a használó stressz-szintjét, míg a legújabb FitBit termékek folyamatosan mérik a szívritmusunkat. Az Apple négy éve kezdte az okosórája fejlesztését szem előtt tartva az egészségügyi és fitnesz lehetőségeket, de a nagy forrásigény miatt a projekt állítólag hamar megkapta a “fekete lyuk” és pénznyelő címkét. A technológia és az komponensek megbízhatósága azonban a hosszú fejlesztés és a magas költségek ellenére sem felelt meg az Apple szigorú előírásainak.

A bőrön keresztül érzékelhető adatok kezdetben ígéretes eredményeket mutattak, ám a későbbi tesztelések során kiderült, hogy valójában személyenként eltérő a szenzorok hatékonysága. A megbízhatatlan adatok függhetnek például a karon lévő szőr mennyiségétől vagy a szíj feszességének beállításától. A vállalat szintén kísérletezett a vérnyomás és a véroxigén szintjének mérésével, de az adatok a mérési pontatlanságok miatt következetlennek bizonyultak.

Láthatóan a vállalat egyik fő célja az egészségügyi fókuszú eszközök és programok fejlesztése – amit a nem rég felfedett új álláslehetőségek is alátámasztanak. Ehhez azonban várnunk kell még. Az első generációt nem kizárólag egészség-felügyelőnek és fitneszeszköznek tervezték, hanem inkább egy rétegigényt kielégítő divatos kiegészítőnek, iOS kompatibilis okosórának, az iPhone társának és napi kommunikációs készüléknek. A fejlesztéseket pedig fokozatosan, generációról-generációra vezetik majd be, amint a technológiák elérik a megfelelő megbízhatósági értéket – azt, ami már az Apple-nek is elfogadható.

Az új okosórát persze viszonylagos funkciószegénysége miatt sem kell félteni, hiszen kínál jónéhány olyan dolgot, ami meg fogja nyomni az eladásokat – gondolunk itt az Apple Pay integrációra és a WatchKitben, esetleg a HomeKitben rejlő lehetőségekre.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Szólj hozzá Te is!