Tim Cook: “Az információ élet-halál kérdés”

Skarp 2015.02.16. 18:07 Apple, Egyéb, Kiemelt hírek 0 db 246
timcook_cybersec_kiemelt
Cupertino egyike a féltucat nagy amerikai vállalatnak, amely belement, hogy integrálja a Fehér Ház kiberiztonsági keretrendszerét működési alapelveibe – de kijelentették, hogy ennek ellenére sem fognak biztonsági információkat megosztani a szövetségi kormánnyal. A további partnerek között van az Intel, a Bank of America, a US Bank, a Pacific Gas & Electric, az AIG, a QVC, a Walgreens és még sorolhatnánk.

A keretrendszer Obama elnök kritikus infrastruktúrák védelméről szóló rendeletének értelmében jött létre és került publikálásra még tavaly februárban. Használata nem kötelező, önkéntes alapon csatlakozhatnak a cégek, célja pedig a kritikus infrastruktúrák IT-biztonsági védelme, a korábbi szabványok összehangolása. A keretrendszert korábban komoly kritikák érték, mivel úgy vélik a dokumentumból fájóan hiányoznak a konkrétumok, megfogalmazása homályos – értéke így erősen megkérdőjelezhető. A találkozó egyetlen közismert felsővezetője Tim volt, aki kijelentette, hogy cége annak ellenére sem hajlandó személyes adatok megosztására, hogy az efféle gyakorlatok Obama kiberbiztonsági stratégiájának sarokkövét jelentik

“Ha azok, akik a felelősségvállaló pozíciókban ülnek nem tesznek meg mindent, ami hatalmukban áll, hogy megóvják a magánélethez való jogot, akkor a pénznél valami sokkal értékesebbet kockáztatunk. Azt, ahogyan jelenleg az életünket éljük. A történelem megmutatta nekünk, hogy a magánélethez való jogról való lemondásnak nagyon komor következményei lehetnek. Olyan világban élünk, ahol még mindig nem kezelnek egyenlőként mindenkit. Túl sok ember nem érzi úgy, hogy nem gyakorolhatja szabadon vallását, nem fejezheti ki véleményét vagy nem szerethet úgy, ahogy szeretne. A magánélethez való jog különösen fontos egy olyan világban, ahol az információ dönthet élet és halál kérdésében.” – mondta a vezérigazgató.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Szólj hozzá Te is!