Évtizedekbe telhet a Teslának elérnie az Apple jelenlegi értékét

UP 2015.02.13. 14:01 Apple, Egyéb, Kiemelt hírek 1 db 425

A minap Elon Musk kijelentette, hogy reményeik szerint 2025-re nekik is meglesz az Apple mostani, 700 milliárdos piaci kapitalizációja. A Reuters számításai szerint 26 évébe kerülne a Tesla elektromos autógyártó cégnek, hogy utolérje a cupertinoi techóriást a részvénypiacon, hacsak nem kezdenek el hirtelen nagyságrendekkel több autót eladni.

elon-musk-tesla-model-s_640x400

A Tesla vezérigazgatójának kijelentése meglepte az elemzőket. A befektetők nem győzték hangsúlyozni, hogy ehhez a Tesla részvényeinek ehhez 2700%-os ugrást kéne végrehajtania, mivel jelenleg 26,6 milliárd dolláron áll piaci értékét tekintve. Valójában, a jelenlegi 55000 autós éves termelésük 100 százalékát el kellene adniuk 2040-ig, hogy elérjék ezt az eredményt. Az azonban valószínűbb, hogy Musk cége növelni fogja a termelés mértékét, bár ennek nagyságrendje egyelőre kérdéses – sokminden függ ettől.

Jelenleg minden Tesla autó 463,636 dollárt jelképez a cég a piaci értékéből. Feltételezve, hogy ez nem változik, minden évben 1,45 millió autót kellene eladniuk ahhoz, hogy megvalósítsák a 700 milliárd dolláros kapitalizáció elérését – és ez a szcenárió igényli azt is, hogy a befektetői kedv legalább olyan jó maradjon, mint most. Ez nagyjából azt jelenti – ahhoz, hogy elérjék a Musk által elvárt 2025-ös határidőt -, hogy minden embernek, aki vett egy Teslát meg kellene győznie még 26 barátját vagy családtagját, hogy tegyék ugyanezt.

Michael Mullaney egy bostoni vagyonkezelő cég befektetési igazgatója azt mondta, hogy a vállalat irreális célkitűzése az oka, hogy nem fektet Tesla részvényekbe. “Valószínüleg ezek lesznek a következő generáció autói, de nevetséges, ha belegondolunk, hogy egy jövőbeli növekvő tendencia reményében fizetünk” – mondja Mullaney. Ráadásul zerinte a Tesla kemény vetélytársakkal néz szembe a BMW és az Audi személyében, akik most fogják piacradobni a Teslához hasonló elektromos autóikat. Az Apple ezzel szemben jóval egyszerűbb helyzetben van a “csak” párszáz dolláros iPhone-okkal. A Tesla részvényei 5,6%-kal csökkentek csütörtök délben, az elmúlt fél évben pedig összesen 23%-kal.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Hozzászólások száma: 1 db

  1. Név - 2015.02.15. 19:45

    Szerintem adja magát a dolog, (elméletben) hogy össze kéne állnia a két cégnek és együtt kéne dolgozniuk.
    Apple + Tesla
    Csak sajnos mindkét cég annyira önfejű,(mondjuk sokszor ez kell a sikerhez) hogy egyik se adna le a saját egojából. :-)

Szólj hozzá Te is!