Kitiltaná a szivárgások alapján dolgozó kiegészítőgyártókat az Apple

Skarp 2015.02.11. 16:07 Apple, iPhone 0 db 483

iphone6tokok

Az Apple úgy tűnik megelégelte a folyamatos hardveres szivárogtatásokat és célbaveszi az egyik gyakori forrást, a külsős kiegészítő-gyártókat. A 9to5Mac értesülései alapján 2014 őszén, az iPhone 6-os széria érkezése előtt az Apple szinte az összes nagy névvel aláíratott egy szerződést, aminek értelmében nem tudakolózhatnak a jövőbeli Apple termékekkel kapcsolatosan – az értesüléseket négy különböző forrás is megerősítette. Amennyiben az egyezmény kitételeit a külsős gyártó megsérti, az Apple megfoszthatja a jövőbeli üzleti lehetőségektől – egy kizárólag Apple kiegészítőket gyártó cég esetében nem kell ecsetelnünk, hogy mekkora érvágást jelent. Ez jó eséllyel csúszásokat eredményezhet a külsős gyártók számára.

Az új modellek érkezése előtt már megszokhattátok, mennyire gyakoriak a mindenféle szivárogtatások, s pl. a külső alkatrészek nyilvánosságra kerülése után sokszor a tokgyártók is elkezdenek gőzerővel dolgozni termékeiken, pletykákra alapozva dizájnjaikat, változó minőségben. Attól függetlenül, hogy a pletykák később igaznak illetve a tokok pontosnak bizonyulnak, az ilyen szivárogtatások komoly károkat okoznak az Apple-nek, mivel a korábbi modellek eladásait igencsak negatív irányba befolyásolják: értsd egy iPhone 6S alkatrész kiszivárgása után érezhetően megcsappan a kereslet az iPhone 6 modellekre.

A megállapodás értelmében a gyártók kizárólag az Apple által megadott specifikációkból dolgozhatnak, különben mindenféle retorzióra számíthatnak. A gond ezzel az, hogy az Apple ezeket a modellek valós megjelenése után teszi közzé, így akár több hetes, hónapos csúszásokat is eredményezhet a változtatás. Persze valahol érthető az, hogy az Apple besokallt a jelenlegi helyzettől. A szöveg alapján ha “az Apple rájön, hogy a megjelenés előtt álló termékekről a külsős gyártó alternatív forrásból információk után kutatott, ilyenekhez jutott, vagy ezekre alapozva hozakodott elő termékkel, akkor az Apple fenntartja a jogot, hogy ez ellen fellépjen az általa megválasztott eszközzel, ami akár a Store-os kereskedésből való kizárást is jelenthet.”

Az utóbbi időszakban Cupertino 60-70 százalékkal csökkentette a külsős gyártóktól származó tokok számát a kiskereskedelmi kirendeltségekben, bár ez inkább lehet összefüggésben az Apple Watch közelgő megjelenésével. Ráadásul az iPhone 6 és 6 Plus megjelenésével a gyári tokválaszték is nagyobb lett némileg, ezek borsos áraik miatt külsős megoldások beszerzésére késztették a vevőket. A külsős gyártók potenciális késéseivel azonban könnyen meglehet, hogy a saját kiegészítők keresettebb árucikkek lesznek.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Szólj hozzá Te is!