Mactörtént: Sculley ezerszer megbánta, hogy kirúgatta Jobs-ot

Skarp 2015.02.07. 14:11 Apple, Kiemelt hírek, Mactörtént 3 hozzászólás 552

Mikor Steve és a Pepsitől átcsalogatott CEO, John Sculley egymásnak feszültek 1985 őszén, Jobs maradt alul, mert az akkori vezetés nem értette mit csinál. Ennek eredményeképpen ott kényszerült hagyni a céget, amit alapított. Sculley most a CNN-nek adott interjújában mély megbánást tanúsított az esettel kapcsolatban.

11924981_h9279566

“Utólag már úgy gondolom, bár csak felhívtam volna Steve-et és megmondtam volna neki, hogy »azt akarom, hogy gyere vissza az Apple-höz«. Bár csak hamarabb visszahívtuk volna.” Nyilván a sztorit mindenki ismeri, 1993-ban őt is hasonló módszerekkel távolították el, miután vitába keveredett a vezetéssel a Mac OS licenszprogramja kapcsán. Vadul tiltakozott a szotfver külsős gyártóknak történő kiárusítása ellen, amit az elnöktanács erőltetett.

Annak ellenére, hogy Sculley az Apple történetének talán egyik legutáltabb alakja, itt speciel igaza volt. A licensz-program elrajtolt, ami hatalmas hibának bizonyult. Mire 4 évvel később Jobs visszakerült, addigra az Apple hatalmas pénzeket bukott rajta – nem véletlen hogy az alapító egyik első lépéseként leállította a projektet. Most Sculley azt monta, ha hamarabb megbeszéli a vitás ügyeit Steve-vel és visszahozza a vállalathoz, a cég nem került volna annyira rossz helyzetbe az 1990-es évek közepére.

“Amikor Steve visszajött az első dolga a licenszelés leállítása volt. Onnan már csak Steve Jobs tudta megmenteni a céget. Az egészen biztos, hogy nekem nem sikerült volna megtenni azokat a dolgokat, amiket ő akkor tett a cég megmentéséért.” Sculleynak egyébként Timről is megvan a véleménye, aki szerinte “a tökéletes fickó” a pozícióra. “Fenntartások nélkül mondhatom, hogy brilliáns munkát végez.” Azt is hozzátette, szerinte igazságtalan Timet a Microsoft ex-elnökéhez, Steve Ballmerhez hasonlítani.

Bár hasonló pozícióból, mindketten egy techzsenit váltva kerültek a cégük élére, Cook nyitottan állt embereihez, míg Ballmer hírhedten makacs vezető volt mindig is. “Itt az ideje túllépni a hasonlatokon, Tim nem Steve Ballmer. Tim nyitott ember, mindenféle egoizmus nélkül, aki iszonyatosan tehetséges embereket vett fel hogy pótolni tudja az űrt, amit Jobs hagyott.”

Állítása szerint az elképesztő fordulattól, ami Steve visszatérése után zajlott le a cégnél, egyáltalán nincs rossz szájíze. Csak jó emlékeket őriz az Apple-ről és büszkének érzi magát, hogy részt vehetett a cég marketingstratégiájának kialakításában, ami nem igazán változott lényegi elemeit tekintve az utóbbi harminc évben.

A beszélgetés apropója egyébként Sculley új, Moonshot! c. könyvének megjelenése, ami lényegében egy stratégiai útmutató startup-alapítóknak arról, hogy miként is kell aprócska garázscégekből milliárd dolláros óriásvállalatokat csinálni. Legfontosabb tanácsa: “Csinálj olyan terméket, amit a vevők szeretnek. Ők irányítanak és most már a felhasználói élményre figyelnek oda jobban, nem a cégek reklámjaira. Az üzleti terv majdhogynem elavult manapság, s semmi nem erősebb fegyver egy cég kezében mint egy rakás elégedett vevő.”

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

3 hozzászólás

  1. aggressor - 2015.02.07. 18:04

    még jó, hogy megbánta…. pótolhatatlan akkor sem tudták pótolni és most sem.

  2. Idioty - 2015.02.08. 09:16

    Hát igen. Nem lehet pótolni. De ha ő lenne még mindig a vezető, akkor biztos nem került volna ki iPhone nagyobb kijelzővel, amit meg lássunk be, zseniális lépés volt (függetlenül attól, hogy én sem vagyok oda a nagy kijelzőjétől).

  3. Lénárd - 2015.02.09. 21:38

    Én azt nem értem, hogy ha Jobsé volt a cég hogy tudta kirugni Sculley?

Szólj hozzá Te is!