A szenátorok hazahozatnák az Apple pénzeit

Skarp 2015.01.30. 14:56 Apple, Egyéb, Kiemelt hírek 0 db 208

applemoney_kiemelt

Rand Paul republikánus és Barbara Boxer demokrata szenátorok bejelentették, hogy olyan törvénytervezetet nyújtanak be a Szenátus elé, ami az Apple és hasonszőrű társai számára lehetővé tenné, hogy külföldi pénztartalékait visszahozhassa az USA-ba jelentősen csökkentett adóterhelés mellett, s az adóbevételeket az állam így a az autópályaépítéseket és közlekedési projekteket finanszírozó Highway Trust Fundnak adná. Ez az az alap, amibe az üzemanyag jövedéki adói is mennek.

A jelenleg kidolgozás alatt álló törvény értelmében az adóteher a jelenlegi 35 százalékról 6,5 százalékra csökkenne. A cégeknek öt éve lenne az átcsoportosításra és csak azokra a pénzmozgásokra lenne érvényes a kedvezmény, amik meghaladják az éves átlag repatriációs összegeket. A törvény célja a szövetségi infrastrukturális költségvetés felduzzasztása, ám emellett fontos egyéb rendelkezéseket is tartalmaz. Rákényszerítené például a cégeket, hogy a hazahozott pénzt munkahelyteremtésekre, juttatások növelésére, környezetvédelmi fejlesztésekre, felvásárlásokra, tőkenövelésre használja.

A repatriált pénzeket nem lehetne vezetői kompenzációkra, osztalékfizetésre vagy részvényvisszavásárlásokra használni a repatriációt követő három évben. Boxer szenátor úgy nyilatkozott, hogy ez a kétpárti kezdeményezés win-win szituáció lenne mind a gazdaságnak, mind az országnak. Egyrészről százmilliárdos nagyságrendben kerülnének vissza az offshore pénzek, amiket Amerikában fektetnének be munkahelyteremtés céljából. Másrészről az adóbevételek az autópálya-alapba kerülhetnének, ami dolgozók további millióinak életét befolyásolná, könnyítené meg USA-szerte. “A jelenlegi bizonytalanság, ami a Highway Trust Fund finanszírozását övezi rossz a vállalkozásoknak, a dolgozóknak és a gazdaságnak egyaránt.”

Az idei első fiskális negyedévet az Apple mintegy 179 milliárd dolláros tartalékkal zárta, ami 24 milliárdos emelkedés az előző negyedévhez képest. Bár azt pontosan nem tudni, hogy ebből jelenleg mennyit tart a tengerentúlon – ami biztos, hogy tavaly nyáron a külföldi tartalékok elérték a 140 milliárd dollárt. Az Apple az Államok egyik legnagyobb adófizetőjeként már korábban is keményen lobbizott a vállalati adórendszer reformjáért az elmúlt években, s ehhez hasonló kezdeményezéseket próbált kicsikarni. Nem ez az első ebből a célból létrehozott mozgalom, volt ilyen program napirenden tavaly júniusban is, az azonban végül megfeneklett.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Szólj hozzá Te is!