Személyügyek a Szilícium-völgyben

Skarp 2015.01.16. 14:13 Apple, Egyéb, Kiemelt hírek 0 db 217

antipoaching_vege_kiemelt

Ez egy ilyen nap: három kifejezetten fontos dolgozókkal és vezetőkkel kapcsolatos hír is érkezett ma, ami a ti érdeklődésetekre tarthat számot, úgyhogy gondoltuk egy nagy összefoglaló jellegű cikkben leírjuk, hogy akkor most pontosan mi is a helyzet. Csapjunk is bele.

Először is meg kell említenünk, hogy a Google és az Apple részéről lezártnak tekinthető az átcsalogatási botrány ügyében indult antitröszt-per. Az Intellel és az Adobe-val együtt szálltak ki peren kívül megegyezéssel, 415 millió dollárt letéve az asztalra. A pontos összeg csütörtökön került nyilvánosságra, miután az erre vonatkozó dokumentumokat leadták a bíróságon. A korábbi, 324,5 milliós próbálkozást Lucy Koh bírónő visszautasította. A Lucasfilm, az Intuit és a Pixar viszonylag olcsón megúszta, ők 20 millió dollár kártérítés fejében szabadultak meg a jogi retorzióktól.

A másik fontos hír a mai napra, hogy egy igazán érdekes figurával erősített a Samsung nemzetközi formatervezési osztálya. Az új vezető nem más, mint az a Don-tae Lee, aki korábban alelnöke volt a Jony Ive által alapított londoni Tangerine dizájntanácsadó vállalatnak. A húzástól termékei felfrissítését váró Samsung valószínűleg Ive-éhoz hasonló sikert remél Lee leigazolásától. A koreai tervező egyébként számos különleges projekten dolgozott a Tangerine színeiben, például speciális dizájnkádakat tervezett. Az ő nevéhez fűződik a British Airways S-alakú ülésrendszere, amiért az Interior Design Excellence Awards nagydíját kapta 2001-ben. A brit légitársaság azóta is ezeket az ággyá is kihajtható székeket alkalmazza járatain business és first class helyein.Lee egyébként nyilván roppant tehetséges figura, hiszen 1998-ban egyszerű gyakornokként csatlakozott a céghez, 2005-re pedig már alelnöke volt a Tangerine-nek.  Persze attól még, hogy az Ive által alapított cégnél kezdte pályafutását, nyugodtan vallhat teljesen más filozófiát a tervezéssel kapcsolatban – főleg mivel hat évvel Ive távozása után érkezett a céghez.

glass_divat

Talán a legkülönlegesebb hír, hogy a NEST-projekt fejesét, az egykori iPod-örömapát, Tony Fadellt Szergej Brinék kinevezték a Google Glass fejlesztési projekt élére is, az egyre kétségesebb jövőjű viselhetővel foglalkozó csapat újraszervezése keretében. Az eddigi fejes, Ivy Ross topmenedzserként marad Fadell keze alatt, aki stratégiai iránymutatást ad az egykori Apple-vezetőnek. A hírek szerint ezzel a nagyjából bétatesztnek megfelelő Explorer-programnak vége, bár fejlesztői példányok továbbra is elérhetőek maradnak. Ráadásul a madarak azt is csicsergik, hogy a nyilvános tesztek helyett inkább az Apple modus operandiját követnék a jövőben: titokban fejlesztenének, s csak a kész terméket tennék elérhetővé a nagynyilvánosságnak.

A Glass már a nyilvános bemutatása óta komoly viták tárgya, mivel rengeteg potenciális vevőnek nem tetszett túlságosan, hogy egy kamera folyton az arcára van rögzítve. Ez végül ahhoz vezetett, hogy még a társasági szituációkban viselő pózerekree is akadt végül gúnynév, a glass és az asshole szavak összevonásából született glasshole. A Google a dagadó botrányt úgy próbálta meg korrigálni, hogy divatkiegészítőként igyekezett újrapozicionálni a terméket, még partnerkapcsolatot is kötöttek a dizájnerlegenda Diane von Fürstenberggel. Hogy ezek után merre fordul a fejlesztés sorsa, az erősen kérdéses. Persze Fadell nem véletlenül volt anno az Apple-nél, így akár valami érdekes pozitív fordulat is beállhat az ügyben.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Szólj hozzá Te is!