Koh bírónő: Az Apple-t jogdíj illeti meg

Skarp 2014.11.26. 18:03 Apple, Egyéb, Kiemelt hírek 0 db 343

lucykoh_kiemelt

Koh bírőnőről már rég olvashattatok itt, úgyhogy éppen itt az ideje egy gyors updatenek. Lucy Koh kerületi bíró az Apple javára döntött abban az eljárásban, melynek tárgya folytatólagos jogdíj megfizetése a Samsungtól a kaliforniaiak részére. Bár ez jó hír, a jelek szerint egyelőre vajmi kevés esély van arra, hogy az Apple láthat bármit is az összegekből. A döntés értelmében a szabadalmi jogsértést megvalósító, még most is forgalmazott Samsung modellek és a jövőben hasonlóképpen jogsértőnek találtak után jogosultak kifizetésekre.

A döntés a második kaliforniai Apple vs. Samsung perre vonatkozik, amiben a Samsungot bűnösnek találták három Apple szabadalom megsértésében (slide-to-unlock, prediktív szövegbevitel és adattípus felismerés). A FOSS Patents szakírója, Florian Mueller kiemeli, hogy ez sajnos nem garantálja, hogy az Apple meg is kapja ezeket a pénzeket, csak elismeri, hogy a cég jogosult ezekre az összegekre, vagyis jogi lépéseket tehet azok megszerzése érdekében.

Tehát lényegében a pénzek megkapásához az Applenek bizonyítania kéne, hogy a jogsértő készülékeket az ítélet után is árusították sőt azt is hogy azok még mindig sértik-e a szabadalmakat. Konkrét összegekről sem szól a fáma, ezeket Mueller szerint majd a fellebbezési eljárás során hozzák majd nyilvánosságra. A határozat mindazonáltal felhívja a figyelmet arra is, hogy a Samsung berekesztette a jogsértő modellek árusítását, egyedül egy Galaxy SIII verzió kapható, azonban ott is kicserélték a szoftver kódjának kifogásolt részeit. A Samsung ennek ellenére azonnal fellebbezett.

A két cég még augusztusban állapodott meg az összes USA-n kívüli per lezárásáról, így csak a kaliforniai eljárás maradt élő. A felek december ötödikén gyűlnek majd össze, hogy az ítélet Samsung általi fellebbezésével kapcsolatos meghallgatáson részt vegyenek. Nem csoda, hogy a koreaiak továbbviszik az ügyet, hiszen csinos, 1,05 milliárd dolláros bírságot szabtak ki rájuk. Ezt később 929 millióra mérsékelték.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Szólj hozzá Te is!