Túltolta demagógiafronton a biciklit az USA kormánya

Skarp 2014.11.20. 14:43 Apple, iOS, Kiemelt hírek 3 hozzászólás 323

doj_kiemelt

Az már ismeretes, hogy az Apple és a kormányzat között régóta nő a feszültség az iOS-ben található titkosítás és a biztonsági megoldások miatt, mivel a cupertinoi cég a közelmúltban keményen kiállt a felhasználók jogaiért. A Department of Justice, vagyis az USA igazságügyi minisztériumának valahol itt gurult el a gyógyszere jó messzire.

Azt már régóta tudjuk, hogy a demagógia közel áll a politikához és az államigazgatáshoz, ha kétséges hasznú törvényeket vagy jogok csorbítását kell lenyomni a választópolgárok torkán. A Wall Street Journal beszámolója alapján azonban a DOJ beállította a rövidtávú, fedettpályás demagógia világrekordját. A WSJ értesülései szerint egy tisztviselő a múlt hónapban azt vágta az Apple vezetőinek arcába egy megbeszélésen, hogy a jövőben közvetlenül is felelősek lehetnek akár gyerekek haláláért is.

Hogy miért? A kormány embere szerint eljöhet a nap, amikor egy bűnöző, pl. egy emberrabló az Apple titkosított eszközeit használja majd, hogy elbújjon a kormány “vigyázó szemei” elől. Azzal, hogy a rendvédelmi erők nem férnek hozzá bizonyos adatokhoz a felhasználó telefonján végül lehetővé teheti, hogy megússzák azt, hogy elkapják őket és büntetlenül végezhetnek az áldozatukkal.

Az Apple vezetőségét a hírek szerint baromira felháborította ez a nyilvánvalóan túlzó és felháborító érvelés. Nem véletlenül, hiszen a DOJ erősen ferdít, hiszen az ehhez szükséges infót ilyen szituációkban a rendvédelem megszerezheti más forrásokból, például közvetlenül a szolgáltatótól is. Az Apple irányváltása egyébként nem véletlen, tavaly ugyanis komoly támadások érték, miután kiderült, hogy az NSA képes volt hozzáférni iOS eszközökhöz a szoftverben “felejtett” backdoorokon keresztül.

Az Apple természetesen a titkosítás és a védelmi mechanizmusok megerősítésével válaszolt és azóta is harcos álláspontot képvisel az IT-cégek kormánnyal szemben folytatott emberi jogi csatározásaiban.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

3 hozzászólás

  1. IPhone - 2014.11.20. 18:22

    Ez a cikk szerintem egy kacsa.
    Ugye ekkora marhaságokat senki nem hisz el.
    Nevetséges, bruhhaha nem férnek az adatokhoz.
    Jaj de jooo beszarok, komolyan teccik hős Apple, na ezért szeretem ezt a céget. I love hős Apple .

  2. Fehérsólyom - 2014.11.21. 21:56

    Azért reméljük hogy igaz, és reméljük hogy ez marad a normális egyelőre.

  3. Gg - 2014.11.22. 10:36

    Szerintem itt több dolog összemosásra került. Más dolog egy telefonon lévő adatállományhoz való hozzáférés és más dolog a felhőben lévő adatállományhoz való hozzáférés. Megint más dolog a távolról való helymeghatározás, vagy figyelés. A cikkből nem igazán lehet tudni, pontosan milyen adatokhoz is szeretnének hozzáférni az USA bizonyos szervei, vagy mit is szeretnének tenni egyáltalán, amiben az Apple nem akar segérkezni állítólag. Én azért tartom -szintén – kacsának ezeket a híreket, mert a “hazafias törvény”nek nevezett jogszabály okán tudtommal bármihez hozzáférhetnek az USA bizonyos szervezetei. Így kerülhettek lehallgatásra ismert politikusok is, amiből ugye a botrány kerekedett. Ehhez azonban az Apple egyáltalán nem kell, ehhez a mobil szolgáltatók közreműködésére van csak szükség. Ha azt kell kideríteni, hogy valaki mobilja hol tartózkodott x időben, ahhoz sem kell az Apple, szintén meg lehet adni cella, vagy GPS adatok alapján. Persze nem úgy működik a dolog ahogyan az NCIS LosAngeles-ben látható. :-)) De azért kivitelezhető. Más kérdés, ha kifejezetten a telefonon lévő, vagy a felhő adatokhoz szeretnének hozzáférni. Ha ilyenkor nem áll rendelkezésre a tulajdonos ujja, kódjai, akkor az tényleg kacifántos eset lehet. Ugye mivel az IOS BSD alapú, ezért aztán a feltörés se lehet egyszerű úgy feltételezem. Nem ismerem az USA vonatkozó törvényeit, de úgy gondolom, a hatóságoknak a szolgáltatók kötelesek hozzáférést biztosítani minden országban, amennyiben ez szükséges. Ezért aztán gyanítom, a hír kacsa lesz.

Szólj hozzá Te is!