Duplalencsés kameramodult kaphat a következő iPhone?

Skarp 2014.11.19. 14:52 Apple, iPhone, Kiemelt hírek 12 hozzászólás 2 042

iphone_duallens_kiemelt

A következő iPhone-széria, amit jövőre mutathatnak be, kétlencsés kamerát alkalmazhat majd, állítja egy jó forrásokkal rendelkező Apple-szakíró, s hozzáteszi, ez lehet a valaha tapasztalt legnagyobb minőségi ugrás a mobilos kamerák terén. A Daring Fireball írója, John Gruber The Talk Shaw c. podcastjának legutóbbi, századik azt állította, hogy “egy madár csiripelte az ő madarának”, hogy az Apple kétlencsés modulon dolgozik a következő iPhone-hoz.

“Egészen pontosan úgy hallottam, hogy a következő évi modell kamerája hatalmas minőségi ugrást érhet el. Nem tudom mennyi értelme van annak, amit mondok, de a soron következő modell hátlapi modulja kétlencsés rendszer lesz, aminek következtében a tükörreflexes fényképezőgépek minőségi szintjét is elérhetik az iPhone-nal készült képek.” – mondta Gruber az adásban.

Hasonló megoldást alkalmaz a HTC zászlóshajó-modellje, a One M8 is, amelynek Duo kamerája egy másodlagos szenzorral is rendelkezik, aminek segítségével 3D, bokeh és hasonló effektek játszi könnyedséggel alkalmazhatóak. Az Engadget év elején kimerítő cikket írt egy Corephotonics nevű startupról, amely kétlencsés moduljával gyakorlatilag képes kiküszöbölni a digitális zoomból adódó felbontásromlást. Az egyik kamera a távoli képekhez, a másik a közeliekhez használható, ráadásul egy egyszerű beállításváltással 3D-s képek is egyszerűen készíthetőek.

Elviekben az Apple is alkalmazhat hasonló megoldást vagy olyat, ami a két kameramodul képadatait összefűzve ér el DSLR-képminőséget, nagy felbontású fotókat készítve. A cupertinoiak amúgy sincsenek híján kameraszabadalmaknak, van a Lytro termékeihez hasonló utólagos fókuszállítást lehetővé tevő illetve moduláris rendszerben cserélhető kameraegységről vagy külső lencserögzítésről szóló.

Korábban egyébként már akadt ehhez hasonló pletyka, ami azt valószínűsítette, hogy kétszenzoros, a fényerősséget és a krominanciát külön érzékelővel rögzítő rendszert alkalmazhat az Apple a jövőben, aminek segítségével extrém magas felbontást és közel tökéletes színhűséget lehetnének képesek elérni. Kiváncsian várjuk a végét.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

12 hozzászólás

  1. Mr JB - 2014.11.19. 15:04

    Ez most komoly kb most jött ki az iphone 6/plus es mar a kovetkezo iphone-rol beszeltek? -.-

  2. IPhone - 2014.11.19. 16:09

    Nem is két kamera, hanem 4 kellene. Minden sarokba egy.
    Miért is lenne jó :
    1. A négy több mint egy.
    2. Akkor a kiálló kamera miatt nem billegne a telo
    Lehetne rá kapni Tündi-bündi kis kamera sapkában azt olyan lenne mint egy tartó.

    Ja és az az ocsmány keretet is meg kell hagyni, mert az hangsúlyozza ki, hogy idáig milyen szépek is voltak az iPhone-ok.
    Mióta megvettem a i6-ot nem merem megfordítani (mert elölről es oldalról csuda szep a telo, de a hátulja…) mindig olyan érzetem volna, mintha átbassztak volna:)

    • Név - 2014.11.20. 16:17

      Ezen jót nevettem. :-D

  3. AAPL - 2014.11.19. 18:13

    @IPhone, milyen színben vetted?

  4. pottyos81 - 2014.11.19. 18:30

    IPhone: Én átveszem tőled azt a szart, vagy elcserélem veled egy hibátlan Nokia 3310-est. Abban nem fogsz hibát találni!

  5. Patrik1 - 2014.11.19. 18:42

    Meg mindig nem tudom felfogni, miert veszel iPhone-t, ha nem tetszik. :)) but doesn’t matter.

  6. Pubi - 2014.11.19. 21:12

    Most mi ez??? Fényképezőt fejlesztenek??? Hahó ez telefon!!

  7. Fehérsólyom - 2014.11.20. 00:03

    Kissé problémasnak latom a két képet minőségben egyesíteni.

    Csináljanak inkább egy 12 mm vastag kissebb mobilt, aminek a felső élén van a kamera. Hatalmas akkumulátor is fog bele férni. Fizikai sérüléssekkel szemben is ellenállóbb lesz.

  8. Baro Marci - 2014.11.20. 00:39

    Szerintem meg legyen meg vekonyabb es minel inkabb alljon ki belole a kamera.

  9. Baro Marci - 2014.11.20. 00:40

    Es termeszetesen az akku legyen benne a legkisebb, ugyis mar minden korulottem levo konnektortba iphone toltot dugtam, nehogy lemeruljek a halotol a nappaliig

  10. IPhone - 2014.11.20. 18:08

    @AAPL Asztro szürke
    @Pottyos81 attól, hogy nem tetszik a hátulja azért még mindig ez a legjobb telefon szvsz. Vegyél a boltban, nem akarom eladni.

    @Patrik1 én meg azt nem értem, hogy miért ne lehetne kritizálni a kedvenc telefonom amikor ilyen kapitális hibákat követnek el.
    Persze nem akarom most leírni miért szeretem, csak számomra megdöbbentő, hogy egy ilyen jó telefonnak, hogy lehet így elbaszni a hátulját.

  11. Apples - 2014.11.21. 10:19

    Hány éve meg ez a “tukorreflexes” minőség duma a mobiloknal meg a kis digitális gépeknel?!? Persze, a kis mélységelesseg hatását el lehet érni, lehet akar nagyobb megapixeles kepet is készíteni de miert kell becsapni az embereket? A keperzekelo lapja es a lencse eg es föld – igy az eredmeny is…
    Ezert van az hogy a mobilos fotós közönség megveszi a legjobb fotós mobilt majd varja az uj generációt. Ha megvettek mondjuk 5 éve egy profi tukorreflexes set-et akkor mar az uj termékeket se követés nyomon mert nem erdekel – az 5 eves mindent tud.

Szólj hozzá Te is!