Mactörtént: Kalapács alatt egy elsőszériás Apple 1

Skarp 2014.10.21. 18:10 Apple, Kiemelt hírek, Mactörtént 0 db 687

apple_1_bonhams_kiemelt

Miután Wozniak végiggürizte az egész napott a Hewlett-Packardnál, hazament, bedobta a készkaját a mikróba, majd a tányérral odavágta magát az otthoni dolgozóasztalához, hogy saját fejlesztésű gépén dolgozzon. Filléres alkatrészekből építkezett, rájött a megfelelő felépítésre, alaplapra forrasztotta őket, majd megírta a kódot is hozzá. 1975-ben, egy szép június végi napon a képernyőn feltűntek az első karakterek. Ahogy a társalapító később megfogalmazta: “A történelem során először fordult elő, hogy valaki leütött pár karaktert a billentyűzeten és azonnal láthatta, ahogy azok a gép saját képernyőjén megjelennek.”

Amikor megmutatta gépét középiskolai barátjának és szomszédjának, Steve Jobsnak, az megpróbálta meggyőzni arról, hogy ez piacképes dolog és érdemes eladni az ötletet, ahelyett, hogy a kapcsolási rajzot szétosztanák a hobbisták és egyéb geekek között. Wozniak nem gondolt addig ilyenekre, ezt megerősítik Walter Isaacsonnak adott interjújában elhangzott mondatai is. “Steve volt az, aki azt mondta: próbáljunk eladni egy párat.” A folytatás már PC-történelem. A duó a legendás hírű Homebrew Computer Clubon mutatta be az Apple 1-nek elnevezett a gépet, ahol az első befektető, a Byte Shop tulajdonosa, Paul Terrell 50 teljesen készre szerelt példányt rendelt tőlük, 500 dolláros darabáron.

apple_1_2

Ezek közül az egyik kerül most kalapács alá a Bonhams “History of Science” aukciója keretében. A végső licitet 300 ezer és 400 ezer dollár közé becsülik. Az Apple 1 történelmi jelentősége abban áll, hogy ez volt az első ún. pre-assembled gép, ami nem házilag összeszerelendő kit formájában érkezett a felhasználókhoz. Ezzel képezett hidat a műszaki dolgokhoz kevésbé értő tömegek és a technikai-vénájú hobbisták közötti szakadék fölött. E konkrét példány az első, még a Jobs-család garázsában összeszerelt szériából van és talán az egyetlen, ami ilyen tökéletes állapotban van. Mára összesen jó ha 15 működőképes példány maradt és egyik se körözi le ezt, már ami az állapotot illeti, ugyanis 1989 óta plexi vitrinben volt elhelyezve.

Külön érdekesség, hogy míg a Byte Shop 500 dollárért vette meg ezeket a gépeket, 33 százalékos haszonkulccsal, 666,66 dollárért árusította tovább őket. A sátáni szám véletlen, legalábbis Woz ezt állítja, bár hajlamosak vagyunk kételkedni ebben, hiszen a legenda szerint telefonos-viccolvasós szolgáltatása is egy hasonló, egyébként általa választott számon, a 255-6666-on volt elérhető.

(Forrás: Bloomberg)

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Szólj hozzá Te is!