Miért volt hülyeség iPad-forradalmat várni csütörtökre

Skarp 2014.10.18. 15:14 Apple, iPad, Kiemelt hírek 4 hozzászólás 922

ipadek_uj_kiemelt

Az Apple tegnapelőtt kihozta az új, vékonyabb, gyorsabb iPadeket, miközben meghagyta a régebbieket is, jóárasítva. Az így piacon lévő modellek sokasága – gondolhatnánk – mindenkinek elég lesz. Kivéve persze az örökké elégedetlen techsajtót, ami azonnal lejtmenetet vizionál. “Nehezen eladhatók lesznek az új iPadek” – írja a MarketWatch, “Az Apple biztonsági játékot játszik az iPad-del, ahelyett hogy felrázná a kínálatot” – így a CNET.

De a nagyobb lapok se fogják vissza magukat: “Nincs okunk azt hinni, hogy az iPad harsogva tér vissza az életbe” – polemizál a BusinessInsider, míg a New York Times már így címezte meg írását: “Az Apple iPad problémája: Szükségünk van egyáltalán drága tabletre?”. Ez utóbbi különösen érdekes címzés annak fényében, hogy iPad-et még sosem vehettünk ilyen olcsón: az első generációs mini most 250 dollárról indul de kapható Apple tablet 300-ért, 350-ért, 380-ért, 400-ért, 430-ért és így tovább egészen 840-ig.

Egy dolog biztos: az Apple élvezné, ha több iPad-et tudna eladni, de a szomorú valóság az, hogy aki akart iPad-et, az nagyrészt már megvette és ezen készülékek nagy része még mindig tökéletesen funkcionál. Az, hogy a csereciklus teljesen más, mint az iPhone-oknál az teljesen természetes jelenség, de erről nagyon sokszor elfeledkeznek az emberek. Tim a keynoteon el is mondta: eddig 240 milliót adtak el a tabletekből. A Localytics felmérése alapján a jelenleg használt iPadek 35 százaléka még mindig első vagy második generációs modell.

Jól látható tehát, hogy az iPad-ek életciklusa inkább van közel egy PC-éhez, s a statisztikák szerint átlagosan 4-5 évente kerülnek cserére az iPadek. Sokatmondó, hogy a legöregebb modellek is max négy évesek és minden nyolcadik iPad ebből a 240 millió tabletből három évnél régebben került gazdáihoz. A nagyobb képernyőméretek terén egyértelműen az Air az egyeduralkodó, az Apple-t inkább a kisebb méretű tabletek szegmensében szorongatják a 99 dolláros tabletek. Érdekes módon viszont ezek a tabletek a forgalmi statisztikákból egy év múltán eltűnnek. Akkor hogy is van ez?

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

4 hozzászólás

  1. Vélemény - 2014.10.18. 17:57

    Nem értem én ezeket a zsurnalisztákat…amikor valami úgy van méretezve, hogy épp vsak kibírja a garancia időt, aztán tönkremegy/elavul, akkor az a baj (jogosan), amikor viszont pont az fogja vissza az újabb eladásokat, hogy túlzottan tartós és időtálló egy termék, akkor meg ez ellen ágálnak? Ez ellen max az Apple ágálhatna, és csinálhatna gagyibb gépeket(de reméljük, nem teszi), a techsajtó részéről viszont egy kicsit vadhajtást érzek ennek kapcsán….

  2. ViTamás - 2014.10.19. 11:11

    Szerintem se jogos ez a fanyalgás.
    Azt várom nagyon, hogy osx legyen rajta!

  3. Baro Marci - 2014.10.20. 00:21

    Persze, hogy fanyalgunk. Semmivel nem tud tobbet az uj. Oruljunk talan? Vegyuk meg?

  4. Bristol - 2014.10.20. 06:31

    Mert az Apple a forradalomról szólt.
    De kezdek leszokni arról, hogy várjam a bemutatokat. Én nagyon régota Iphonos vagyok és nem is cserélek. Használhatóság és minőség. Ez fontos nekem. De az innovàció, az kihalt mostanában a cégben. Én arcom nyulik érzést szeretnék, ahogy anno megannyiszor.

Szólj hozzá Te is!