Carl Icahn nem bír megülni a seggén

Skarp 2014.10.09. 18:08 Apple, Egyéb, Kiemelt hírek 1 db 338

icahn_vs_apple_kiemelt

A hírhedt tőzsdecápa aktivista befektető, ahogyan ígérte most nyílt levélben fordult Tim Cookhoz. Ebben úgy fogalmaz, szerinte a cég részvényei drámaian alulértékeltek, így itt az idő, hogy újabb visszavásárlási programot indítsanak, jelentős kedvezménnyel megszerezve a papírokat. A csak “AKCIÓ: Apple részvények féláron” címmel kiadott kiáltványában a 2016-os és 2017-es gazdasági évekre jelentős növekedést jósol és úgy gondolja, hogy a részvények valós értéke a duplája a jelenlegi piaci összegnek.

Az utolsó negyedév zárásakor kiderült, hogy az Apple 133 milliárd dolláros pénztartalékkal rendelkezik, ami Icahn szerint példátlan likviditást jelent, így szerinte Cooknak itt az ideje az igazgatótanács elé beterjeszteni egy méretes részvényvisszavásárlási program tervét. “Azt hiszem Ön és a Tanács is egyetért velem abban, hogy a részvények ára jelenleg nem valós értéket tükrözi (…) Korábban azt mondta, hogy a cége szeret élni a lehetőségekkel, ha visszavásárlásokról van szó – ezt értékeljük. Ezzel a levéllel csak azt akarjuk jelezni, hogy itt a lehetőségek ideje.” – írja Cooknak levelében a Wall Street igazi farkasa.

Az írásban arra is részletesen kitér, hogy véleménye szerint az iPhone a jövőben is tartani fogja szignifikáns prémium piaci részesedését illetve azt is kifejezésre juttatta, hogy mennyire bízik az érkező termékek és szolgáltatások sikerében – gondolva itt az Apple Pay-re és az Apple Watch-ra. “Az újdonságok tovább növelik a bevételeket és az Apple ökoszisztémájának előnyét a konkurenciával szemben. Icahn jóslata alapján az Apple évi 25 milliárd dolláros értékben folytatja majd részvényei visszavásárlását, de reméli, hogy a tanács megfogadja javaslatát és még agresszívabb tempót diktál majd etéren, amíg az árak el nem érik el a szerinte nem kívánatos szintet.

A levél hangvétele békés hangvételű, ha figyelembe vesszük, hogy mennyivel agresszívabban támadta a céget az év első felében, s az attakkal csak akkor hagyott fel, mikor az Apple 14 milliárd dollárért vásárolt vissza részvényeiből. A vén róka egyébként augusztusban 45 millió AAPL részvényt birtokolt, amivel igencsak számottevő befektetőnek számít. A cégben ebből eredő pozíciójának és Wall Street-i státuszának köszönhetően tavaly személyesen találkozott Tim Cook-kal.

Ha esetleg nem értenétek miért vagyunk ilyen ellenségesek Icahn-nel: a fickó pályáját ellenséges felvásárlások során kisemmizett cégek szegélyezik. Arról nem is beszélve, hogy a techszektorban is szereti az ürüléket keverni: leghírhedtebb csetepatéjában Michael Dellel akasztotta össze bajszát, de nem véletlenül birtokol három helyet a Yahoo elnöktanácsában is és nagyrészt neki köszönhető a Motorola CEO-jának eltávolítása, ami lényegében végül a Google markaiba kergette a nagy múltú céget. Szóval nem árt vigyázni vele.

Futottak még kategóriában tovább hír, hogy az Interbrand idén is az Apple-t választotta a legértékesebb brandnek. Cupertino tavaly szorította le a Coca-Colát a trónról.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Hozzászólások száma: 1 db

  1. Boxoló - 2014.10.10. 13:20

    Ez egy gusztustalan féreg!!!! Fújj de unszinpatikus biboldó… Semmi keresnivalója a techvilágban! Róla mintázták Gordon Gekko-t, még a lányától is lenyúlta a pénzt.

Szólj hozzá Te is!