Az IDC szerint az Apple már az ötödik a PC-gyártók rangsorában

Skarp 2014.10.09. 14:11 Apple, Kiemelt hírek, Mac 0 db 226

macbooksok_kiemelt

Az Apple sosem tartozott a nagypályások közé története során a PC-s világban, azonban úgy néz ki, ez lassan már nem lesz igaz állítás. Az IDC számításai szerint a cég 6,3 százalékra tudta emelni piaci részesedését a harmadik negyedévben, ezzel épp, hogy csak bekerülve az első ötösbe – ez évtizedek óta nem jött össze a cégnek. Továbbra sem jelent veszélyt olyan nagyágyúkra, mint a Lenovo (20 százalék) vagy a Hewlett-Packard (18,8 százalék), esetleg a Dell (13,3 százalék), de jó úton haladnak és a negyedik helyen álló Acer Group mögött is csak bő két százalékkal vannak lemaradva.

Hogy mi lehet erre a magyarázat? A felmérést végző IDC szerint a fejlett piacokon növekvő kereslet és az árcsökkentések kétségtelenül felhajtóerőként hatottak egy olyan piacon való részesedésnövelésben, ami jelenleg egészében zsugorodik. Egy másik cég, a Gartner felmérése szerint az ASUS bitorolja az ötödik helyet 7,3 százalékkal és az Apple csak Észak-Amerikában tudta megcsípni a top 5-ös helyezést. Hogy ez hogyan lehetséges?

Mivel pontos adatokat nem tudnak, a cégek saját, egymástól különböző metodológiájuknak megfelelően becsülik meg a számokat, ebben van akkora mozgástér, ami megenged ekkora különbségeket. Akármennyire is figyelmesen, mindenféle szempontot figyelembe véve készültek el ezek az elemzések, biztosan csak akkor fogunk tudni, mikor pár hét múlva Cupertino közzéteszi a negyedéves összesítést, bevételi adatostól, eladási számostól. Mindazonáltal vicces látni, hogy sok oldal ezt egyből úgy értelmezte, miszerint egészen betonbiztosan megvan már az az ötödik hely.

Érdekes adalék, hogy míg az IDC statisztikája szerinti top 5 összes cége növelni tudta a részesedését, ezt az összes többi gyártó kárára tette, tehát a zsugorodás elsősorban a nagy neveknek kedvez. Az IDC számításai itt, míg a Gartneré itt tölthetőek le. Mi azért inkább megvárnánk a hivatalos eredményeket.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Szólj hozzá Te is!