Most akkor mi is van a GT Advanced-del?

Skarp 2014.10.08. 14:01 Apple, iPhone, Kiemelt hírek 0 db 993

gtat_csod_kiemelt

Röviden? A GT Advanced Technologies CEO-ja az iPhone 6 és 6 Plus bejelentése előtti napon eladta 160 ezer dollár értékű részvénypakettjét. Igen, a saját cégéből, ez pedig simán kimerítheti a spekuláció fogalmát. Miután az event lezajlott és kiderült, hogy csak a kamerát védő lencsén és a Touch ID-n, illetve két Watch verzión lesz zafírüveg, a GTAT részvények érthetően beleálltak a földbe. Tim Gutierrez körül most eléggé áll a bál az ügylet miatt, és a felháborodás teljesen érthető: a bejelentések előtt 17,38 dolláros áron adták-vették a papírokat, ami azok után 1 dollár alá esett, 90 százalékos értékzuhanással.

Az ügyletre a Wall Street Journal hívta fel a figyelmet, miközben a cég hétfőn az amerikai csődtörvény 11. paragrafusának megfelelően csődvédelmet kért maga ellen. Ez a csődeljárásnak egy olyan formája, amely keretében a céget még megpróbálják újraszervezni és újra pályára állítani. A zuhanás természetesen annak tudható be, hogy az Apple – bár úgy tervezte, hogy zafírüveg borítást kapnak iPhone 6-osai – az utolsó pillanatban mégis az ionizált Gorilla Glass mellett döntött.

Gutierrez a hírek szerint 2013-ban egy részvényétől sem szabadult meg, idén azonban 70 ezer papírját tette pénzzé, összesen 10 millió dollár értékben, még május, június és július folyamán – mindhárom alkalommal az adott hónap első három napjában (összesen mintegy 10 millió dollár körüli értékben). A WSJ riportere, Daisuke Wakabayashi felhívta a figyelmet arra, hogy a jelenlegi, szeptember 8-i eladás nem illik bele a sormintába, ami szintén a machinációkat hangoztató elméleteket látszik alátámasztani.

A cég közleménye megvédi a CEO-t, állításuk szerint a tranzakció egy előre tervezett ügylet volt, amelyet még ez év márciusában időzítettek mostanra. A GTAT helyzete még mindig igencsak törékeny, bár a keddi kereskedés során elhanyagolható árát sikerült megdupláznia, ami ebben a tartományban azért nem olyan nagy truváj. A cég sajtó számára kiadott üzenete alapján terveik szerint tovább folytatnák a normális működést, a jelenlegi problémákat megoldva.

Felreppentek hírek az Apple érintettségéről is, a cég ugyanis mindössze 85 millió dolláros tartalékkal rendelkezett szeptember 29-én, ami annak fényében különösen kevésnek tűnik, hogy tavaly novemberben 578 millió dolláros, többéves szerződést írtak alá az Apple-lel karcolásálló zafíranyagok beszállításáról és pár hónapja még 300 millió dollárnyi összeg csücsült számláikon. A híresztelések szerint az éppen mostanság aktuális kifizetést az Apple visszatartotta. Hogy ebből mi igaz, vagy az, hogy az Apple-nek vajon valós és legitim indoka volt-e a pénzek elutalásának elhalasztására, egyelőre semmit sem tudni. Arról sem, hogy a rengeteg pénz hova tűnt a GT Advanced számláiról.

Amikor a GTAT és az Apple nagy volumenű megállapodása a nyilvánosság elé került, a szaksajtó már a zafírral borított iPhone 6-osokat vizionálta, annak ellenére, hogy bár karcállóbb, mint a jelenleg használt Gorilla Glass, jóval drágább is, ráadásul leejtve könnyebben törik.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Szólj hozzá Te is!