Hogyan született meg Jobs korai tévedéséből az Apple egyik húzóágazata

Skarp 2014.07.28. 14:53 Apple, iOS, Kiemelt hírek 1 db 910

Bár hihetetlenül hangzik, de amikor Steve bemutatta az iPhone-t a világnak, különösen büszke volt arra, hogy a telefon nem támogat külsős alkalmazásokat. Furcsa ez annak tükrében, hogy a nem is olyan régen hatodik születésnapját ünneplő App Store időközben az Apple egyik első számú stratégiai fegyverévé vált. Steve 2007-ben azt üzente a fejlesztőknek, hogy ha szoftvereket akarnak fejleszteni az iPhone számára, tegyék azt böngészős keretek között.

 “Ha tudjátok hogyan kell alkalmazásokat írni a legmodernebb webes standardeknek megfelelően, mindenetek megvan ahhoz, hogy nagyszerű appokat írjatok az iPhonehoz.” – mondta a 2007-ben az alapító.

A webes alkalmazások azonban korlátozott teljesítményt és funkcionalitást voltak csak képesek nyújtani, de mivel nem nagyon volt más választás, a fejlesztők nagy zúgolódás és frusztráció közepette alkalmazkotak. Jobs érezte, hogy ez nincs jól és nem tartott sokáig, mire rájött, hogy tévedett. Sőt, talán tudta a kezdetektől: Walter Isaacson könyve alapján az a benyomásunk lehet, hogy egyszerűen csak túlságosan elfoglalta az, hogy elkészüljön időre az iPhone ahhoz, hogy a third-party alkalmazásokon feszengjen.

Art Levinson elnöktanácsi tag állítólag folyamatosan rágta a fülét, lobbizott az appokban rejlő potenciálra hivatkozva, de Jobs lehurrogta.Valószínűleg mivel úgy érezte, a fejlesztői csapatnak nincsen elég kapacitása, hogy még ilyen komplex dolgokkal is foglalkozzon pluszban. Pár hónappal később azonban változott a hozzáállás, ennek eredményeképpen pedig 2007 októberében bejelentették az SDK (software development kit) érkezését, a tényleges megjelenésre azonban még hónapokat kellett várni.

“Februárig várnotok kell az SDK-ra, mert két egymásnak látszólag totálisan ellentmondó dolgot szeretnénk egy tető alá hozni. Egy részről egy nyitott, és fejlett platformot akarunk a fejlesztők kezébe adni, és egyúttal meg szeretnénk védeni az iPhonet a vírusoktól, malwarektől és adataik elleni egyéb támadásoktól. Ez nem egyszerű dolog.” – üzente akkor Jobs a programozónak. “Azt hiszem pár havi plusz várakozás jutalmaként több évnyi problémamentes third-party alkalmazáshasználat megbízható és biztonságos iPhone-okon igencsak jutányos ajánlat.”

Következő év júliusában megnyílt az App Store és bár páran kritizálták a 30 százalékos jattot minden eladás után, az igazság az volt, hogy ez akkortájt igen kedvezőnek számított. A fejlesztők egyetértettek, hiszen beindult a gépezet, és azóta sem állt meg. 2009 áprilisára már túl voltunk az egymilliárd letöltésen, amihez az utána következő öt évben további 74 milliárd csatlakozott. A jelenlegi ütemben havi (!) 2 milliárd letöltésnél tartunk. A fejlesztők sem panaszkodhatnak, mert bár nem mindenki tudott meggazdagodni ebből, az Apple 10 milliárd dollárt fizetett ki nekik csak tavaly.

Az iOS-fehasználók majdnem négyszer annyi alkalmazást vesznek és csak az App Store több bevételt hoz, mint a Facebook egésze. Valószínűleg ez a másik és fontosabb oka annak, hogy a fejlesztők inkább az Apple platformjára fejlesztenek, ha az első lépésről van szó. Az iPhone felhasználói fizetőképesebbek, így bár az Android nagyobb piaci részesedést tud magának, mégis az iOS a jobb helye az új appoknak. Persze a kevesebb tesztelendő hardverkonfiguráció is sokat nyom a latban.

Az pedig mondanunk sem kell milyen erős stratégiai fegyver az Apple kezében, hogy bár a Play Storeban több app van, a legjobbak mindig iOS-re jönnek ki először. Ebből a szempontból az Apple a vezető és fontos, hogy ezt a pozíciót meg is tartsa. Érdekes, hogy Jobs eleinte  mennyire ellenezte ezt, de mégis képes volt belátni tévedését és többek között ezért volt ennyire nagyszerű vezető. Az App Store végül megváltoztatta a szoftveripart, ezzel együtt pedig az Apple vagyonát is jócskán megnövelte.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Hozzászólások száma: 1 db

  1. Rapi - 2014.07.30. 09:10

    Jó cikk, végre nem egy 3657821-ik “fingom nincs hogy milyen lesz de akár ilyen is lehet” iPhone6 bullshit ami mindenhol megy

Szólj hozzá Te is!