iPad: Továbbra is az élen a világ kedvenc táblagépe

Skarp 2014.07.24. 19:01 Apple, iPad, Kiemelt hírek 0 db 421

Bár jelentős visszaesés tapasztalható a táblagép piacon ebben a negyedévben, az IDC statisztikái szerint továbbra is az almás táblagépből adják el a legtöbbet globális szinten. A tavalyi év hasonló időszakának 14,6 milliós eladási számához képest most csak 13,3 millió fogyott, ami 9,3 százalékos csökkenést jelent. Ráadásul a tavaly még pont a piac harmada fölött diszponáló iPad a teljes piac ötmilliós növekedése miatt már csak 26,9 százalékos szeletkét tudhat magáénak a szegmensben.

Szerencséjére a második helyen álló Samsung az eladott eszközök számát tekintve szerény 1,6 százalékos növekedéssel számolhatott 2014 második negyedévében, így még mindig majdnem 5 millióval van lemaradva Cupertino mögött (fontos megjegyezni, hogy a piaci részesedésüket tekintve ők is visszaestek némileg). A teljes piac összesen 11 százalékkal nőtt és némileg aggasztó, hogy ez leginkább olyan gyártóknál éreztette a hatását, mint az idén 64,7 százalékkal bővülő Lenovo. Nagyot mentek a kis gyártók is, összesített kategóriájuk 5 millióval adott el többet, mint tavaly és közel 10 százalékos részesedésjavulással már majdnem a piac fele fölött ők rendelkeznek.

A mostani időszak nagy vesztese talán az Asus (hiszen a Lenovo letaszította a dobogó harmadik helyéről) és a Samsung (elfogyott az előző negyedéves nagy lendület). Az egyéb kategória szereplőinek diadalmenete sem meglepetés, mostanra már szinte minden klasszikus PC és telefongyártó rendelkezik legalább egy tablettípussal a piacon. Tim is kiemelte, hogy bár világszerte növekvő eladások a jellemzők, de eközben az amerikai piac feltünően lassul, s a BRIC-országokban tapasztalható nagy növekedéssel is csak kvázi nullszaldóra jön ki az egyenlet vége. Míg a penetráció a fogyasztói piacon 76 százalék, addig a vállalatok körében mindössze 20 százalékos, itt komoly növekedési potenciál van, főleg így az IBM-es együttműködés tükrében.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Szólj hozzá Te is!