Meg is van az IBM-Apple szövetség nagy vesztese

Skarp 2014.07.17. 15:13 Apple, iPhone, Kiemelt hírek 0 db 700

Ha megnézzük, milyen természetű a két cég együttműködése, nem kell sok gógyi ahhoz, hogy rájöjjünk, melyik vállalat részvényei álltak bele a földbe. Az egykor szebb napokat is látott Blackberry papírjai mintegy 8 százalékot estek szerdán a partnerségi együttműködés bejelentése után. Az Apple részvényei 1, míg az IBM-éi 2 százalékot emelkedtek a hírre, s mindkét cég felülmúlta a Dow Jones aznapi teljesítményét.

Az már ismeretes, hogy az IBM segítségével az Apple szeretné letarolni a vállalati piacot, ahol egyébként is büszkélkedhet sikerekkel (pl. a Fortune 500 vállalatok körében mért 95 százalékos részesedés). Mobilalkalmazások és felhő-alapú megoldások fejlesztésén túl az IBM nagyvállalati ügyfeleinek Apple-eszközöket fog értékesíteni, illetve support-tevékenységet is folytat majd. Azt is tudjuk, mennyire gyűlölte Jobs a “Nagy Kéket”. Az Apple még magasabb fordulatszámra pörgetheti vállalati eladásait, az IBM pedig talán megfordíthatja gazdasági mutatói egyelőre lefelé mutató tendenciáit.

Az elemzők (pl. a Piper Jaffray analistája, Gene Munster) szkeptikusak, s nem tartják akkora jelentőségűnek a dealt, s az is egészen biztos, hogy az IBM jár jobban az egészen biztosan lukratív szerződéseket hozó kooperációval, főleg most, hogy a hardvergyártástól egy huszárvágással a felhőszolgáltatások és szoftverek felé fordultak, stratégiai reformokat követően. Aki egy kicsit is képben van, nem lepődik meg, hogy ezek után az egykori vállalati bajnok, a BlackBerry azonnal megérezte a bejelentést. Bár egyéni ügyfelek nagy részét elvesztették, céges szinten még rendelkeznek egy vékonyka felhasználóréteggel, ezt veszélyezteti a minden bizonnyal komoly nyomást jelentő összeborulás. Ha a két cég jól forgatja a lapokat, utolsó fizető ügyfeleitől is megszabadíthatja a céget, végleg kihúzva alóla a talajt.

Persze, ha gonoszak lennénk, megjegyeznénk, hogy a BBRY részvénytulajdonosok számára nem szokatlanok az ilyen történések, hiszen a tavalyi év során az árak összevissza ingadoztak a 12,18 dolláros maximum és az 5,44 dolláros negatív rekord között. A BlackBerry haláltusája túl régóta tart már és ezen a Siri és Cortana ellen küldött saját személyi asszisztensük, a BlackBerry Assistant bejelentése sem valószínű, hogy segít.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Szólj hozzá Te is!