iDoki: Nem feltétlenül menthetetlenek deformálódott készülékeink

iDoki 2014.07.05. 09:09 Apple, iDoki, Kiemelt hírek 0 db 650

Szervizesként a leggyakrabban előforduló meghibásodásként a készülék elejtéséből vagy egyéb fizikai behatásból származó töréskárral találkozunk. Jó esetben “csak” a kijelző törik pókhálósra, rosszabb esetben azonban jöhet a hátlap vagy a sarkok deformációja, ami pokolian nehézzé teheti számunkra a kijelző cseréjét is. Szerencsére a közhiedelemmel ellentétben egy ilyen torzulás nem jelent feltétlenül többtízezer forintos alkatrészcserét – van rá megoldás.

Külön erre a célra kifejlesztett célszerszámok segítségével tudjuk visszaállítani a gyári vagy ahhoz közeli állapotot – sok korábban menthetetlennek ítélt készülékről vagy alkatrészről bizonyosodhat be, hogy mégsem lett volna muszáj cserélni. Ha egy ilyen deformált készülék beérkezik hozzánk, a lent látható, speciális kihúzóval állítjuk vissza a deformációt eredeti állapotára. Bár esztétikai nyom (pl. festéklemaródás) maradhat, az esetek többségében az üzemszerű működés és az eredeti forma visszaállítható. Természetesen előfordulhat, hogy ezekkel az eszközökkel az alkatrész nem javítható megfelelően, ilyenkor sajnos csak a cserével tudjuk megoldani a problémát.

Ahogyan azt említettük, egy sarkára esett és emiatt darabokra tört kijelzőjű eszköz esetében a sarok behorpadása nem csak optikailag ronda, de a pontos illesztések miatt a kijelzőpanel cseréje is nehézzé, legtöbbször lehetetlenné válik. Megfelelő eszközök híján kénytelenek lennénk kalapácshoz, vésőhőz és egyéb durva eszközökhöz nyúlni, a megfelelő célszerszámok birtokában azonban nem csak egyszerűbbé, de sokkal gyorsabbá, pontosabbá válik ez a folyamat.

A deformált iPhone vagy iPad először is szétszerelésre kerül, hogy az eszközökkel a sérült területhez hozzá lehessen férni. Miután a készülék hátlapjához szabad az út, a javítani szánt sarokra vagy hátlap szakaszra illesztjük a célszerszámot és elvégezzük az egyengetést. Ezek a remek kis eszközök olyan nyomatékkal fejtenek ki erőt a felületre, hogy – az anyag szilárdsága ellenére – ilyen játszi könnyedséggel húzzák vissza az eredeti alakra a szebb napokat látott iPad-sarkot:

Ezek után már nincs nagyon más teendő, csak kicserélni a kijelzőpanelt vagy egyéb sérült alkatrészt és jöhet az összeszerelés. A javítás költségei egyébként a sérülés súlyosságától függően 2400 forinttól 8400 forintig terjednek. Ismerve az iOS eszközök borsos alkatrészárait ez sokaknak nagy megkönnyebbülést jelenthet.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

iPhone, iPad és Mac Guru, minden szervizes ősatyja - Magasan képzett és több éves tapasztalattal rendelkező szervizcsapatunkkal vállaljuk Apple termékek teljeskörű javítását, kedvező díjakkal. (http://www.i-doki.com)

A hozzászólások lezárva!