Mégis okosotthon-hardveren dolgozik az Apple?

Skarp 2014.06.26. 18:12 Apple, Egyéb, Kiemelt hírek 1 db 312

Az már jó ideje világos, hogy Cupertino kacsintgat az okosotthon koncepciója felé, eddig viszont úgy tűnt, hogy csak platformot kíván nyújtani a külsős gyártóknak. Most azonban bizonyos források azt rebesgetik, hogy összeállt egy csapat a cégen belül, amely különböző hardvereken dolgozik, olyanokon, amik az Apple meglévő ökoszisztémájába illeszkedhetnek. Ráadásul állítólag a fejlesztés már túl van az első, kísérletezgetős, felfedezős fázison. A források nem tértek ki arra, hogy konkrétan milyen eszközökről is van szó, de arra igen, hogy az Apple különösen és kiemelten fontos területként kezeli az otthont és lukratív piacot lát benne.

Bár sokak szerint logikus lépés lenne, várhatóan nem fognak közvetlenül nekimenni a Google Nest projektjének, mivel annál szélesebb skálán gondolkoznak. A feltételezések szerint az Apple otthon-irányítópultokon dolgozik – ezt az elméletet a WWDC HomeKit szekciója is igazolni látszik. Az időzítés nem véletlen, a platformot már a jövőbe tekintve vázolták fel, így nem lesz nehéz a piacralépés. Az alkalmazásokon keresztül iPhoneról vagy iPadről könnyedén irányíthatjuk lámpáinkat, zárainkat, garázskapuinkat, sőt Sirit és a hangvezérlést is hasznosíthatjuk. A HomeKitre építő hardver egyébként is racionális lépésnek tűnik.

Az első ilyen eszközök érkezésének időpontját nem ismerjük, de nem ez lenne az első ilyen próbálkozás. Majdnem tíz évvel ezelőtt Steve bemutatta az iPod Hi-Fit. A hatalmas bukásnak bizonyuló hangrendszer az otthoninvázió első hídfőállása lehetett volna, magas ára és az erős konkurencia azonban mondhatni a magzatvizébe fojtotta bele az – alig egy évig forgalmazott – újszülött projektet. Bizonyos tekintetben az Apple TV is egy ilyen  hídfőállásnak mondható, s a madarak azt csiripelik, hogy jelentős tweaken fog átesni az Apple multimédiás boxa, tovább erősítve a cég jelenlétét otthonainkban.

A cég integrált hardver-szoftver filozófiájának megfelelően törvényszerű a hardverek megjelenése: ha visszanézünk láthatjuk, hogy az Apple az iPod megjelenése előtt hozta ki az iTunes-t, az iWatch előtt a HealthKitet, így jó eséllyel a HealthKit is a láb megvetését jelenti a szegmensben, mielőtt jöhetnek a termékek. De addig is: várjuk az ősszel debütáló viselhetőket, az új iPhone-okat és új Maceket.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Hozzászólások száma: 1 db

  1. Vadász Erika - 2014.06.27. 08:31

    Utolsó bekezdésben a második HealthKit helyett HomeKit…

Szólj hozzá Te is!