Google Fit: Lassabban a testtel

Skarp 2014.06.22. 16:01 Apple, iOS 1 db 391

A napokban számoltunk be arról, hogy a Google is bemutatja saját fitneszplatformját – ez lesz a Google Fit. A Forbes beszámolója alapján az iOS 8 HealthKit-jéhez hasonlóan, egészséggel kapcsolatos alkalmazások és fitneszeszközök adatainak gyűjtőhubjaként szolgál majd. Azt is írtuk, hogy e hónap 25-26-án megrendezett Google I/O konferenciára várható a hivatalos leleplezés.

A Fit pikantériát az adja, hogy nem csak az Apple rendelkezik ehhez hasonlóval, de a legfőbb Androidos gyártó, a Samsung is kiszervezte ilyen irányú törekvéseit a Simband márkanév alá. Sőt a Microsoft is ebbe az irányba tapogatózik a Surface Pro 3-mal. A kérdés, hogy ez most csak egy görcsös válaszreakció a riválisok húzásaira, vagy valami olyasmi, ami ügyesebb feature-jeivel és jobb megoldásaival a többiek fölé is kerekedhet?

Miért lehet sikeres?

A legzsigeribb és legkézenfekvőbb válasz: mert a Google dominálja a globális okostelefon-piacot. Ez év áprilisának végére már az USA-ban is elérte a részesedésük az 52,5 százalékot, ami 11 százalékkal jobb az Apple szeleténél. Ez azt jelenti, hogy ha bárki iOS-exkluzív appokat és eszközöket készít, elveszíti a piac felét – és ez csak a tengerentúlt veszi számításba, nem a globális megoszlást, ahol az Android még nyomasztóbb előnnyel rendelkezik.

Tökéletes példa erre a Nike Fuelband-je, ami mindig is csak iOS-en volt elérhető. A piacon 10 százalékos részesedést tudhat magának szemben a FitBit 68 százalékával. Mondanunk sem kell, hogy ez utóbbi elérhető Androidon is. A Google saját viselhetőkkel kapcsolatos törekvése, az Android Wear is jelentős felhajtóerő lehet. Ez utóbbival a Google hangos keresését is használhatjuk, a valós idejű idő- és távolságmérésről illetve a szociális hálók notifikációinak kezeléséről nem is beszélve. A platformnak nyilván részét fogja képezni a Google Glass is.

Mi lehet a buktató?

Bár határozottan van benne potenciál, számos – egyébként az egész Android platformra jellemző – probléma nehezíti a helyzetet. Először is az iOS eszközökre a specifikációk fragmentálatlansága miatt könnyebb fejleszteni, hiszen egy generáción belül egyféle hardver létezik, és így a tesztelés sem tart olyan hosszú ideig, mint a Google rendszerénél. Ráadásul a keresőóriás számára igen aggasztóan a Samsung szépen lassan elkezdte elvágni a köldökzsinórt, ha máshol nem is, de a viselhetők piacán mindenképpen. Galaxy Gear és Galaxy Gear 2 eszközeit már a saját fejlesztésű Tizen rendszer hajtja az Android helyett, az S Health-ről nem is beszélve.

Ha ez még nem lenne elég, az F-Secure beszámolója alapján biztonságilag kérdéses az Android alkalmassága egészségügyi célokra, hiszen a felmérésük szerint számba vett 277 malware-családból 275 az Androidot célozta, kihasználva annak fragmentáltságát és nyitottságát. A maradék kettő közül csak egy támadta az iOS-t és egy a Symbian-t. Ennek tudatában is rábíznánk egészségügyi, magánjellegű adatainkat egy Android alapú rendszerre? Komoly problémákat vet ez fel adatkezelési és orvosetikai szempontból is egyaránt. A Google Health is hatalmasat bukott 2011-ben és ennek oka csak részben volt a marketingkampány és a támogatás hiánya, már ott is komoly biztonsági és személyiségi jogi aggályok merültek fel.

Összességében

Érdekes, ám nem hibátlan válaszcsapás az Apple irányába. Egyrészről a háttér most sokkal inkább rendelkezésre áll, mint a Google Health esetében és a cég infrastruktúrája ideális ahhoz, hogy egy ilyen ökoszisztémát kiépíthessen, de a platform fragmentációja, az ezzel járó biztonsági aggályok és a Samsunggal fokozatosan egyre feszültebbé váló viszony is komoly akadályt jelenthet.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Hozzászólások száma: 1 db

  1. MacKo - 2014.06.22. 22:47

    Mindegy, csak mar viselnék valami poen gadgetet. :D Valami jojjon.

Szólj hozzá Te is!